ecolasetmana

l'OMS la fa bona amb la carn

L'avís sobre el potencial cancerigen de carns vermelles i processades ha creat alerta social i preocupació en un sector clau a Catalunya.

Generar alarma respecte d'uns aliments que, sense excessos, són perfectament saludables no sembla la millor estratègia ni sembla que tingui en compte l'impacte sobre la indústria càrnia

L'Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS), a través de l'Agència Inter­na­ci­o­nal per a la Recerca del Càncer, ha clas­si­fi­cat el con­sum de carn ver­me­lla i embo­tits i carn pro­ces­sada (ham­bur­gue­ses, sal­sit­xes, bacó, etc.) com a “pro­ba­ble­ment can­ce­ri­gen per als humans”. Alerta, doncs, que un con­sum alt d'aques­tes carns pot estar vin­cu­lat amb el desen­vo­lu­pa­ment de càncer de còlon i de recte, però també al càncer de pàncrees i de pròstata.

L'OMS pretén can­viar unes pau­tes ali­mentàries que en mol­tes soci­e­tats i cul­tu­res abu­sen d'aquest tipus de carns, però gene­rar alarma res­pecte d'uns ali­ments que, sense exces­sos, són per­fec­ta­ment salu­da­bles no sem­bla la millor estratègia ni sem­bla que tin­gui en compte l'impacte sobre la indústria càrnia. Aquesta indústria genera a Cata­lu­nya un negoci de 8.400 mili­ons d'euros, només al dar­rera de la química, l'energètica i la d'auto­moció.

El pano­rama que hi con­ti­nua embo­li­cat és el cas del frau de la Volkswa­gen (VW). El govern espa­nyol va cele­brar aquesta set­mana la pri­mera reunió de segui­ment per garan­tir les inver­si­ons del grup a les plan­tes d'aquí. Però –coses de la vida– ningú va con­si­de­rar impor­tant con­vo­car-hi repre­sen­tants de la VW. I men­tre això passa, la Seat ja ha anun­ciat que reta­llarà 100 mili­ons d'euros i pres­cin­dirà de 400 tre­ba­lla­dors tem­po­rals, si bé la com­pa­nyia afirma que el pla d'inver­si­ons de l'empresa ale­ma­nya a Mar­to­rell con­ti­nua enda­vant.

En el pla macro­e­conòmic, la Cam­bra de Comerç de Cata­lu­nya manté la pre­visió de crei­xe­ment del 3% del PIB per a Cata­lu­nya d'enguany i del 2,8% el 2016. Són xifres posi­ti­ves, però la ins­ti­tució que pre­si­deix Miquel Valls alerta de la neces­si­tat de mesu­res que evi­tin l'alen­ti­ment de la reac­ti­vació.

També aquesta set­mana hem cone­gut dades sobre l'impacte econòmic de la Fira de Bar­ce­lona. Les xifres són con­tun­dents: un impacte anual de 2.624 mili­ons d'euros (l'1,21% del PIB de Cata­lu­nya), i més de 40.500 llocs de tre­ball.

Sal­va­dor Ale­many, pre­si­dent d'Aber­tis i de Saba Apar­ca­ments ha rebut el guardó a la seva tra­jectòria pro­fes­si­o­nal con­ce­dit pel Col·legi d'Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya. El sociòleg Manuel Cas­tells també va ser pre­miat amb el col·legiat d'honor i, en el mateix con­text, Marga Moreno, peri­o­dista d'El Punt Avui va ser guar­do­nada amb el premi Joan Sardà Dexeus a la millor tra­jectòria per­so­nal de la difusió de l'eco­no­mia.

També l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Finan­cers ha fet entrega aquesta set­mana la VIII edició dels Pre­mis IEF a l'Excel·lència finan­cera. La pre­si­denta de GVC Gaesco, M. Àngels Vallvé, el catedràtic de la UCM Juan Mas­careñas, Cai­xa­Bank Rese­arch, i Flui­dra, han estat els guar­do­nats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.