Economia

La temporada de navegació tanca amb rècord d'usuaris

Un total de 31.800 persones han navegat pel tram català de l'Ebre i majoritàriament ho han fet en piragua

Aquest mes es posarà en funcionament la màquina que tallarà i recollirà els macròfits

L'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) ha tancat la temporada de navegació al riu Ebre amb un balanç molt positiu: un total de 31.800 persones han utilitzat la via navegable, segons les dades provisionals facilitades per l'Idece. És una xifra rècord, que el director de l'Idece, Joan Martín, atribueix a l'esforç de promoció que s'ha fet d'un dels principals actius turístics de les Terres de l'Ebre i a la major especialització de les empreses que operen al riu. “Hem registrat un increment del 5% dels usuaris, tot i que el mes d'agost passat durant cinc dies la navegació va estar tancada per baix cabal de l'Ebre, a causa de les obres a l'assut de Xerta”, ha explicat Martín.

Del total d'embarcacions que van navegar per l'Ebre entre Ascó i Amposta, 2.583 van ser barques de motor, 13.900 piragües i una quinzena motos d'aigua. De tal manera que les piragües continuen liderant el tipus d'embarcació preferida pels usuaris, malgrat els esforços fets per incrementar els turistes que opten per embarcacions de més capacitat, com els llaüts.

Des del 2008 el total d'usuaris de la via navegable ha crescut més d'un 60%; llavors es van comptabilitzar 2.540 embarcacions de motor i 4.291 piragües. Segons les dades de l'Idece, els usuaris de les embarcacions de motor s'han mantingut estables els darrers anys, mentre que l'ús de les piragües ha passat de les 4.291 l'any 2008 a les 13.900 de la temporada que s'acaba de tancar.

Inspecció al riu

L'empresa que es fa càrrec del manteniment de la via navegable de l'Ebre, la unió temporal d'empreses formada per Acsa, Aquambient i Servidel, va fer ahir una inspecció per comprovar l'estat dels embarcadors, que no han tingut desperfectes tot i la llevantada de dilluns. D'altra banda, d'aquí a pocs dies es posarà en funcionament la màquina que permetrà tallar i recollir a la vegada els macròfits. Fins ara, una embarcació es dedicava a tallar les algues mentre que des d'una altra s'intentaven recollir, per la qual cosa sempre n'hi havia que s'arrossegaven riu avall. Cada temporada es tallen unes 15 tones de macròfits per facilitar el pas de les embarcacions que naveguen pel riu. El cabal escàs, la falta de sediments que arrossega el riu, així com la disminució de fòsfor a l'aigua (que cada vegada és més clara) afavoreixen el creixement dels macròfits al tram català de l'Ebre.

LA FRASE

Tot i que a l'agost la via navegable es va haver de tancar uns dies, hem incrementat el nombre d'usuaris
Joan Martín
DIRECTOR DE L'IDECE

LA XIFRA

13.900
piragües
han navegat pel tram català de l'Ebre enguany, segons les dades provisionals de l'Idece.

LA DATA

15.11.15
es posarà en servei
la màquina que permetrà tallar i recollir a la vegada els macròfits que s'acumulen al riu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia