Producció rècord de les oliveres mil·lenàries
Els vuit molins de l'Associació Territori del Sénia envasaran 12.500 botelles de mig litre
L'avanç de la collita i el tractament contra la mosca han funcionat
La tendència d'una menor producció d'oli d'oliva que ha registrat enguany el camp català no es reprodueix en el cas de les oliveres mil·lenàries, que aquesta campanya han aconseguit una producció rècord. Així els 8 molins que formen part de l'Associació Territori del Sénia (quatre de catalans i quatre de valencians) preveuen envasar 12.500 botelles de mig litre d'oli d'oliva dels arbres monumentals. Una producció que triplica la que van aconseguir la darrera campanya. “Pràcticament tots els molins han acabat la collita i les analítiques que tenim ens diuen que els olis són d'una qualitat excel·lent”, ha explicat l'assessor de la Mancomunitat Taula del Sénia, Jaume Antich.
La producció ha estat major quantitativament als molins de la part valenciana, amb un rendiment per olivera mil·lenària d'entre 80 i 100 quilos, mentre que a la part de l'Ebre el rendiment ha estat d'entre 30 i 40 quilos. “La collita és similar a la de l'any passat en quilos, però la qualitat és més bona perquè els sistemes de control de la mosca de l'oliva han funcionat correctament”, ha manifestat el gerent del molí Porta Ferré, Lluís Porta, que aquesta campanya envasarà un miler de botelles d'oli d'oliveres mil·lenàries.
Pel que fa als sistemes de control de la mosca de l'oliva, el tractament generalitzat amb esquers als arbres ha estat efectiu. “A la part catalana s'ha fet el trampeig impulsat des del govern, mentre que les cooperatives valencianes han aplicat el mateix mètode de lluita pel seu compte”, ha dit Jaume Antich. A més, l'avançament de la collita de les olives dels arbres monumentals al mes d'octubre i l'escassetat de pluja durant la recol·lecció han afavorit també una major producció d'oli.
LA XIFRA
LA FRASE
Registren una marca per garantir que és oli d'oliveres mil·lenàries
La Mancomunitat Taula del Sénia ha registrat una marca de garantia de l'oli de les oliveres mil·lenàries que s'anomena Farga Mil·lenària. “És una marca que compartiran tots els productors del territori del Sénia, que avalarà que la producció és dels arbres monumentals, amb uns requisits de qualitat i de la varietat farga”, ha manifestat l'assessor de la Mancomunitat. Tota la producció de les oliveres mil·lenàries és de la varietat farga.
El reglament de la marca Farga Mil·lenària ja ha estat aprovat i la previsió de la Mancomunitat Taula del Sénia és que l'any que ve ja s'etiquete la producció amb aquest distintiu. “Vam descartar crear una denominació d'origen per la limitada producció de les oliveres mil·lenàries”, ha explicat l'assessor de la Mancomunitat Taula del Sénia. La marca es donarà a conèixer avui, divendres, en el congrés dedicat a les oliveres mil·lenàries que tindrà lloc a Traiguera (Baix Maestrat). D'altra banda, el 6 de desembre s'inaugurarà l'àrea d'oliveres mil·lenàries de la Foia d'Ulldecona, dins dels actes de celebració de la Festa Olea Europaea.