Consum
Pallars, una terra de vins
orígens
Es vol recuperar la qualitat de la tradició vinícola, així com les varietats autòctones
Hi ha set cellers a la regió que volen treballar conjuntament per fer-se un lloc al mercat
El Pallars està fent els primers passos per recuperar els cultius de vinya i l'elaboració de vi. Una activitat estesa a tot el territori fins a mitjan segle XIX i que va pràcticament desaparèixer a conseqüència de la fil·loxera. Actualment, al Pallars hi ha set cellers en actiu. Els seus productors diuen que estan plenament consolidats al territori i el repte de la majoria és donar-se a conèixer a fora i fer que la gent valori els trets diferencials que l'altura dóna en aquests vins.
En aquest sentit, un dels objectius primordials dels productors del Pallars és fer-se un lloc a les cartes dels restaurants com a vins de la subzona Pallars, dins la denominació d'origen Costers del Segre.
La recuperació d'aquesta activitat, la seva consolidació i el fet que representi un veritable revulsiu per al territori és un gran repte no només per als cellers que el protagonitzen, sinó també per a totes les entitats i empreses que d'una manera o una altra hi poden contribuir.
Xavier Ferré, president del consell regulador de la DO Costers del Segre, explica que l'important en aquest sector és treballar conjuntament per aconseguir el reconeixement de la subzona Pallars. Posar a l'etiqueta el territori de les subzones. Ferré diu que entre les grans feines de la DO Costers del Segre hi ha prestigiar els cellers i donar-se a conèixer tots junts. Per aquest motiu, Ferré anima els cellers a diferenciar en les ampolles la subzona del vi.
Jordi Ruiz, del celler Terrer del Pallars, reivindica el vi del Pallars. Assegura que és una beguda que té molta acceptació i que han d'aconseguir que sigui “una obligació'' que botigues especialitzades i cartes de restaurants que els tinguin els mostrin diferenciats com a vins del Pallars o vins d'altura. Així doncs, un dels reptes principals és aconseguir que no siguin uns grans desconeguts dins aquest sector, hi afegeix Ruiz.
Per la seva part, Jeroen Nagtegaal, del celler Sauvella, apunta com a repte buscar mercats a fora, atès que a la zona l'acceptació del vi del Pallars ja és important. Així mateix, ha parlat del valor afegit d'aquests vins donades les característiques del sòl i del clima de la zona.
Tots els productors han coincidit que tornar a les extensions de vinya de segles passats no és l'objectiu però sí mantenir la qualitat dels vins que s'estan elaborant, així com treballar per la recuperació de les diferents varietats autòctones.
En aquest context, aquesta setmana una cinquantena de productors i tècnics van participar dilluns en la jornada Vins d'alçada, cultius de nivell a Tremp. Anna Ritz, regidora de l'Ajuntament de Tremp, explica que aquesta trobada vol ser un espai per a la reflexió per tal de començar a perfilar una estratègia adequada que permeti al Pallars esdevenir una veritable Terra de Vins.