Economia

Economia

La indústria del 4.0

Al capdavant en innovació

El Departament d'Empresa rebat amb xifres oficials europees i de l'INE les crítiques sobre la pèrdua d'atractiu de Catalunya per als inversors

El Principat capta el 56% de la inversió estrangera en R+D empresarial de l'Estat

Els detractors del procés sobiranista han vinculat les aspiracions de l'independentisme amb una presumpta “fuga d'empreses” de Catalunya cap a entorns teòricament menys conflictius políticament, donant a entendre una teòrica pèrdua d'atractiu del Principat per a la inversió. Ahir, però, la Generalitat va voler respondre totes aquestes admonicions amb dades de diverses fonts, entre elles l'institut estadístic espanyol, l'INE, i l'indicador FDI Markets del Financial Times britànic. Segons van explicar ahir tant el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, com el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, en el tram que va entre el 2010 i l'agost del 2015 Catalunya consta en la tercera posició en el rànquing de volums d'inversió estrangera en recerca i desenvolupament, només per darrere d'Irlanda, líder indiscutible “per les seves condicions fiscals”, i del sud-est del Regne Unit.

En el període esmentat, a Catalunya s'han dut a terme 66 projectes d'aquesta mena, amb un volum invertit de més de 1.000 milions d'euros i la creació de pràcticament 6.000 llocs de treball “d'alt valor afegit”, segons va recalcar el conseller, que va remarcar el fet que el Principat sigui “l'únic territori del sud d'Europa” que consta en el llistat de l'FDI. Tenint en compte que el territori català equival a un 1,5% de la població europea i a un 1,6% del PIB global, el fet que hi hagin arribat un 5% dels 1.300 projectes del quinquenni, el 4,8% dels 22.000 milions d'euros destinats i un 7% dels llocs de treball generats, situa Catalunya en “la Champions de la innovació”, en paraules de Puig, que va recordar que un 56% de la inversió forana en R+D empresarial que arriba a l'Estat es queda al Principat. El titular d'Empresa i Ocupació va valorar molt especialment que els països que s'interessen per invertir són “reincidents” i que, si anys enrere s' havien instal·lat aquí amb unitats productives, “ara ho fan amb centres de R+D”.

La inversió local remunta, per fi

El segon bloc de dades que va presentar Pere Torres, provinent de l'INE, posa de manifest que la despesa empresarial en R+D a Catalunya comença a repuntar després dels descensos registrats durant la crisi. Concretament, entre el 2013 i el 2014 va pujar un “humil” 0,8%, destacable, però, si es té en compte que aquest indicador encara continua caient a la resta de l'Estat, com també el nombre d'empreses que l'INE considera innovadores en la seva enquesta ad hoc. Així, les empreses amb aquesta qualificació es van reduir un 7,2% a l'Estat, sense comptar-hi Catalunya, on la xifra, per contra, va pujar un 6,2%.

Finalment, els portaveus del departament van apel·lar a la capacitat de Catalunya a l'hora de captar fons europeus, concretament els del programa Horizon 2020, que no s'assignen proporcionalment per territoris, sinó en funció de l'interès de cada zona.

Des de l'inici del programa, ara fa dos anys, la instància ha destinat 210 milions al Principat, que d'aquesta manera ha rebut el 30% del total destinat a l'Estat. Dins d'aquest mateix programa, Puig i Torres van posar l'accent en les accions específiques per a pimes, a través de les quals 54 empreses catalanes han rebut ajuts, “a nivell dels països de les dimensions de Catalunya, com ara Suècia, amb 54 empreses, o Irlanda, amb 40”.

Tothom, menys l'Estat
Puig es va estendre destacant la capacitat de captació d'interès que té Catalunya, “des d'un punt de vista objectiu”, amb la vista posada en la “nova revolució industrial”, i es va exclamar perquè, malgrat aquest lideratge a Europa, “els d'aquí i els de fora, tothom hi inverteix... menys l'Estat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.