La producció aqüícola supera les 6.000 tones i factura 18 milions d'euros
El 2008 el valor de les vendes es va incrementar un 7,30% per l'augment de la producció d'orada i de musclo
Tot i que la producció de peixos va disminuir el 2008, i va passar de les 2.528 tones a les 2.415 tones, segons les dades de la direcció general de Pesca, la facturació es va incrementar en 1,3 milions d'euros, un augment degut bàsicament a la venda de tonyina, engreixada a les granges marines de l'Ametlla de Mar. En canvi, el cultiu de mol·luscos va incrementar-se un 12,81% el 2008, amb 428 tones més de volum, sobretot per unes millors condicions per a la producció de musclos, que va superar els 3 milions de quilos entre la badia del Fangar i la dels Alfacs, mentre que la d'ostra va baixar un 15%. És per això que la facturació de mol·luscos es va reduir, ja que l'ostra és fins ara una de les espècies més cotitzades al delta de l'Ebre. Amb tot, aquest darrer any, el preu de l'ostra (en primera venda) ha baixat i juntament amb un important episodi de mortalitat de cries fa que molts aqüicultors opten per abandonar aquest cultiu o bé reduir-lo. Així, les principals espècies aqüícoles produïdes a Catalunya són l'orada, el llobarro, els alevins de llobarro, la tonyina, el musclo, l'ostra i la cloïssa.
«L'aqüicultura és una necessitat, però encara queda feina per als científics perquè hi ha moltes preguntes sense resposta», ha manifestat el director general de Pesca, Martí Sans, que també reclama un sector empresarial potent. «Va haver-hi uns anys de molta empenta i després una certa rescissió amb empreses que van abandonar l'activitat», ha assenyalat Sans. En aquest sentit, l'aqüicultura de peixos va començar a desenvolupar-se el 1993, abans d'aquest any el cultiu de peixos era residual i el 2005 va experimentar un augment destacat, amb 3.825 tones de producció, per l'increment de les empreses existents. El 2006, però, el volum de producció va davallar tot i que continuava superant les xifres del 2004.
La producció de mol·luscos al delta de l'Ebre té molta més tradició, i l'any 1993 ja es van superar les 3.000 tones de producció. De tota manera, la producció de musclo, ostra i cloïssa (les principals espècies) ha experimentat oscil·lacions en les dues darreres dècades. La temperatura de l'aigua de les badies ha estat un dels fenòmens que més han influït en el volum de producció, sobretot en el cas del musclo. De fet, el sector ha aconseguit una assegurança de la producció després de patir diversos episodis de mortalitat, el primer dels quals es remunta al 1994, que va afectar la producció d'aquell any però també la del següent, amb 2.700 tones de musclo. El 1996, però, la producció de musclo va refer-se i es van aconseguir 3.400 tones entre les badies del Fangar i els Alfacs, el volum de producció més elevat dels darrers anys. També el 2003 va produir-se una important mortalitat de musclo, i la producció va tocar fons (1.400 tones). En un cas semblant es troba la producció d'ostra, tot i que aquest cultiu no va créixer fins a final de la dècada dels 90 i des de fa tres anys està en recessió.
Pel que fa a la comercialització de la producció aqüícola catalana es concentra al país, a excepció de la de tonyina, que s'exporta principalment al mercat japonès. També s'exporta un 18% de la producció de llobarro i un 28% de la d'ostra.
Plataforma tecnològica de pesca i aqüicultura
Les jornades de la Ràpita han servit per presentar als productors del delta de l'Ebre una plataforma tecnològica de pesca i aqüicultura que agrupa tota la cadena del sector i té el suport del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí. Actualment en aquesta plataforma hi ha més de 150 entitats i més de 300 experts en aqüicultura que treballen amb l'objectiu d'elaborar una agenda estratègica d'investigació, un document que es pretén acabar el 2010. A més, la plataforma és un element de divulgació de tots els temes relacionats amb la investigació i innovació en el sector. A Catalunya, les ajudes econòmiques previstes per a la investigació en aqüicultura entre el 2007 i el 2013 són de 9,1 milions d'euros i des de la Xarxa de Referència de Recerca i Desenvolupament en Aqüicultura es considera important poder oferir producció de musclo totes les èpoques de l'any, així com potenciar el cultiu de cloïssa i d'ostra. També es vol potenciar l'aqüicultura a terra perquè possibilita una producció en condicions més controlades i treballar en circuits tancats amb recirculació d'aigua, així com regular els fluxos per afavorir la musculació del peix.
Menys ostres i més cloïsses
Tot i que actualment el cultiu d'ostra a les badies del Delta és molt més significatiu que el de cloïssa, la situació podria invertir-se en un curt període de temps. En aquest sentit, la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre i la direcció general de Pesca estudien com es pot diversificar i intensificar la producció de mol·luscos i una alternativa viable és el cultiu de cloïssa, de la mateixa manera que es fa al delta del Po (Itàlia). D'altra banda, els productors de mol·luscos del Fangar i els Alfacs estimen que l'any que ve el volum d'ostres es reduirà de manera considerable (no superarà el mig milió de quilos) per la mortalitat de cries que va tenir lloc l'estiu passat, tot i que no s'han pogut determinar les causes d'aquesta mortalitat. Molts productors ja no han tornat a sembrar als Alfacs.