Empreses

Ability Pharma negocia finançament per 2 milions d'euros

La biotecnològica escomet l'etapa decisiva de desenvolupament del seu fàrmac contra el càncer

El proper mes de maig s'iniciarà la investigació amb pacients dins de la fase II

Ability Pharmaceuticals, companyia biofarmacèutica especialitzada en el desenvolupament de medicaments contra el càncer, està ultimant una roda de finançament de 2 milions d'euros per impulsar la segona fase de recerca de la molècula ABTL0812, que en la primera part de l'assaig ja ha confirmat un elevat nivell de seguretat i eficàcia en l'estabilització de la malaltia.

El conseller delegat i cofundador, Carles Domènech, explica: “Estem definint una roda de finançament en què negociem amb una empresa els drets territorials del fàrmac.” Amb aquesta roda, es podrien captar 2 milions d'euros, amb la qual cosa a l'empresa li faltarien 3 milions més per acabar de cobrir el pressupost d'aquesta nova etapa de recerca, així com els costos d'estructura. Les tasques de la nova fase de recerca sobre pacients de càncer s'iniciaran al mes de maig, i Ability Pharmaceuticals coordinarà una xarxa d'investigadors en centres de París, Marsella, Madrid i Catalunya. La firma ha tingut com a socis l'Hospital Clínic de Barcelona, on s'han realitzat els estudis clínics de fase I, la UAB, la UdG o el Vall d'Hebron Institut de Recerca.

En la primera fase d'assaig clínic, que es va desenvolupar durant l'any 2014 i els primers cinc mesos d'enguany, l'ABTL0812 va demostrar, en l'experiència duta a terme en 29 malalts, “una altíssima seguretat, i ha aconseguit l'estabilització de la malaltia en cinc pacients, una ràtio que es considera molt estimable, i funciona bé amb biomarcadors”, com diu Domènech. L'objectiu del fàrmac, que s'inscriu en el segment del que s'anomenen “teràpies dirigides”, és la tolerabilitat: “L'ABTL0812 afegeix potència a la quimioteràpia en l'acció contra les cèl·lules tumorals que mostren resistència, però sense augmentar la toxicitat.” De fet, un cop s'ha acabat la quimioteràpia, en aquesta teràpia se segueix administrant el fàrmac. En la fase I, es van aconseguir resultats tan encoratjadors com que una pacient amb càncer d'endometri tingués una estabilització de la malaltia per més de 15 mesos; que tres pacients tinguessin malaltia estable durant més de 5 mesos, i que un darrer, amb colangiocarcinoma, es manté estable, i prossegueix el tractament després de 12 mesos.

Ability Pharmaceuticals es troba en un moment decisiu en la seva carrera per afegir un nou remei en la lluita contra el càncer, i una bona prova que es va pel bon camí serà la publicació aquests dies d'un article sobre el mecanisme d'acció de l'ABTL0812 a la prestigiosa revista Clinical Cancer Research. Carles Domènech afirma: “Aquest fet és molt important, ja que suposa la demostració que el mecanisme d'acció que nosaltres hem desenvolupat en l'ABTL0812 ha estat avaluat per altres científics.” Aquesta fita s'afegeix a altres de no menys importants, com ara l'obtenció de l'Agència Europea del Medicament d'estatus de “malaltia òrfena” per a un càncer pediàtric. “Quan t'atorguen aquesta designació, tens més bon accés a ajuts públics per tirar endavant la recerca i, així mateix, les diligències d'aprovació del fàrmac s'acceleren notablement i s'admeten assajos clínics més simples.” Val a dir que la Food & Drugs Administration dels EUA, la màxima autoritat en seguretat dels medicaments, també li ha concedit aquesta categoria. Amb aquesta distinció, i dins d'un consorci d'hospitals pediàtrics europeus, presentarà el 2016 una sol·licitud d'ajuts del programa Horitzó 2020.

La segona fase de la recerca està previst que es pugui cloure a finals del 2017, moment en què Ability Pharmaceuticals estaria en disposició de llicenciar-ho a una gran multinacional, que podria posar el fàrmac al mercat l'any 2021.

Teràpies dirigides i immunoteràpia

Amb l'objectiu d'arribar a un estat en què el càncer pugui ser sotmès a control, “cronificat”, ara mateix les dues grans línies d'actuació de la ciència biomèdica són les teràpies dirigides, en què l'aplicació de la quimioteràpia es combina amb l'administració de nous fàrmacs, d'una banda, i la immunoteràpia, en què es tracta que el sistema immunitari reconegui la cèl·lula tumoral com a agent aliè i l'ataqui. Segons l'opinió de Carles Domènech, “l'atac als tumors amb quimioteràpia continuarà, per reduir al màxim la massa del tumor, fer la feina bruta, mentre que els nous medicaments seran decisius per tenir la malaltia sota control”. Sobre el finançament del tractament del càncer -a l'any pot suposar per persona 60.000 euros-, Domènech creu que, si bé de moment el sistema públic el pot suportar, en el futur és possible que s'imposin models en què el sistema públic de salut pagui a les farmacèutiques el cost del medicament només en els casos en què hagi funcionat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.