Economia

La neu frena la preocupant sequera que afecta el cereal

A la plana, el temporal més important des de principis de novembre ha deixat entre 25 i 30 litres d'aigua per metre quadrat

Els camps tenen aigua suficient per a les tres setmanes vinents

A la plana de Lleida, la nevada del cap de setmana passat va arribar a temps per canviar la sort del cereal. També per apaivagar la sed de la resta de conreus del secà. Després de quatre mesos sense ploure, la preocupació entre els pagesos del sector del cereal era latent des de feia setmanes. La falta de pluges, unida a temperatures excessivament altes i escasses gelades, havia avançat en moltes zones el creixement aeri de la planta. L'arrel, amb la força concentrada en verdejar, estava activa, però li faltava l'aigua que ara ha caigut per créixer i preparar-se per fillolar més endavant.

Ahir al matí encara es conservava neu residual en alguns punts alts de les muntanyes que volten la plana de Ponent. A les comarques pirinenques, els gruixos acumulats assoleixen fins els 50 cm. Durant la matinada de divendres a dissabte van caure més de 5 centímetres de neu a les zones altes de la Segarra, la Conca de Barberà, l'Urgell, l'Anoia, el Solsonès, les Garrigues i la Noguera. A totes, el cereal hi té una bona o majoritària presència. A la tarda, en algunes serralades pròximes, com als Comalats, va continuar nevant. En total, la precipitació acumulada ha estat d'entre 20 i 40 mm a la majoria de comarques, segons dades recollides per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques de la Generalitat. Malgrat que la precipitació no ha estat tan abundant com la nevada del 4 de febrer del 2015, que va regar la mateixa zona, sí que ha estat suficient per canviar el panorama dels conreus de secà.

La nevada és beneficiosa per als conreus, perquè a més de regar els camps, es va filtrant a poc a poc. En el cas dels cereals, neu i pluja han estat “molt ben rebudes”, segons Santia-go Caudevila, responsable nacional de cereals de la Unió de Pagesos. Per al cereal, “ha arribat en el moment idoni, quan la planta està creixent i li cal aigua. Ho necessitava moltíssim”, explica Caudevila. Ara mateix, els camps, “amb 25 o 30 litres, tenen prou aigua per a tres setmanes”, segons Caudevila. I hi afegeix: “La nevada no ha salvat la collita, perquè encara no era morta, però sí que ajuda que tiri endavant.” Amb aigua al març, també s'ha evitat
la possibilitat d'haver d'avançar la campanya del reg del canal d'Urgell. A partir del mes vinent, “caldrà veure com evoluciona la meteorologia”.

A la resta de conreus la neu també els ha aportat una aigua que era molt
necessària. De moment, aquesta setmana s'han evitat noves gelades, que temien els pagesos de la fruita dolça i l'ametlla, ja que la floració va uns quinze dies avançada.

LA FRASE

Ha arribat en el moment idoni, quan la planta està creixent. Ho necessitava moltíssim
Santiago Caudevila
RESPONSABLE NACIONAL DEL CEREAL DE LA UNIÓ DE PAGESOS

Menys reserves que fa un any

La nevada a tota la serralada pirinenca ha contribuït a augmentar les reserves de neu, necessàries per a les futures campanyes de reg. Així, les reserves eren ahir de 1.231 hm³ equivalents a aigua i 2.123 hm³ d'aportacions totals a la conca de l'Ebre, segons dades de la Confederació Hidrogràfica. El mateix dia de fa un any, les reserves estaven situades en els 1.902 hm³ i les aportacions, en 3.296 hm³. La nevada de febrer de l'any passat va contribuir, ben segur, a omplir encara més a bastament els pantans. De tota manera, l'episodi del cap de setmana passat col·loca l'estat dels embassaments aproximadament en la mateixa situació de la mitjana dels darrers cinc anys. El rius Valira, el Segre i les dues Nogueres han vist augmentats també els seus cabals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.