Economia

Recreació del combat d'Arbúcies

Gent d'astúcies, matavalons

A partir d'una dita i una llegenda, els arbuciencs van descobrir la batalla que hi va haver a Arbúcies el gener del 1714 i que ara recreen cada any

Arbúcies, gent d'astúcies, matavalons. Aquesta és una dita que ha perdurat tres segles entre els arbuciencs. Però també ha perdurat en el temps la llegenda que afirmava que, el 1714, havia passat per Arbúcies un escamot de seguidors dels Borbons en direcció a Vic i que aquí els havien matat. “Era una llegenda, perquè fins fa anys no hi havia ni un sol paper a l'Estat que ho corroborés”, va explicar, ahir, l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga.

Però si bé a l'Estat espanyol no queda constància de la batalla, als arxius de París i de Viena hi havia molta documentació i, segons Garriga, el 95% del que hi van deixar escrit dos coronels de dos regiments diferents que anaven a socórrer Vic coincideix: la gent d'Osona va tancar dins la ciutat de Vic a les tropes borbòniques i des de Barcelona, el gener del 1714, van sortir 900 homes per ajudar-los; van fer camí en direcció a Hostalric passant per la vall d'Arbúcies, que era la ruta natural, i allà pràcticament els van aniquilar.

Per tot això, “perquè les generacions actuals i futures d'Arbúcies” coneguin la història i no es perdi en el temps, des de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Arbúcies, fa tres anys que organitzen les jornades de recreació històrica del combat d'Arbúcies, que té com a acte més vistós la recreació de la batalla. Un combat en què van participar diferents grups de miquelets, figurants vestits amb la indumentària de l'època, que van escenificar la batalla amb fusells i fins i tot un canó, i que van fer gaudir de valent els centenars de persones que es van concentrar, ahir al migdia, al passeig de la riera d'Arbúcies, ara ben condicionada per acollir l'espectacle.

Les jornades, però, van començar dissabte amb la presentació del llibre de Jaume Fàbregas La cuina del 1714 i uns tastets que van oferir diferents restaurants del poble per apropar als arbuciencs i a tothom qui ho desitgés la cuina i els plats del segle XVIII. Els tastets també es van fer ahir diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.