Economia

Les Garrigues pretén sumar esforços per vendre fires

El Consell Comarcal proposa constituir un patronat per ordenar, donar suport i crear un producte turístic al voltant de les festes gastronòmiques

Aposta per celebrar una fira del vi de la subzona

El calendari de fires i festes, al voltant de productes de la terra com el safrà, l'oli, la pedra o les orelletes, que se celebren actualment a les Garrigues, és més dens del que podria semblar a primer cop d'ull. L'any passat se'n van celebrar quinze, comptant-hi la cita més tradicional i consolidada, la Fira de l'Oli de les Borges Blanques. Ara, el Consell Comarcal vol aglutinar tota aquesta oferta en un sol producte turístic i, alhora, oferir suport als municipis en l'organització.

El president de l'ens comarcal, Antoni Villas, va explicar ahir que aposten per la creació d'un patronat intermunicipal de fires. Abans d'acabar aquest mes, la proposta es presentarà al Consell d'Alcaldes de les Garrigues. L'objectiu del nou ens és “ajudar els municipis a explotar el patrimoni que ja tenim. Sovint, ens diuen que els falten tècnics o finançament, però si fem un producte comú serà més fàcil anar a buscar recursos”, assegura Villas.

No només oli

La majoria de les fires que ara se celebren tenen com a denominador comú l'oli, però no únicament. En els darrers temps, l'aparició del conreu del safrà a la comarca ha propiciat el naixement d'una fira a Cervià. A les Borges Blanques, la col·laboració pública i privada en fa una altra de cervesa artesana. I a Vinaixa, l'oli es promociona conjuntament amb la pedra, coneguda des d'antic i amb empreses representatives. Des del Consell Comarcal es considera que és el moment de sumar esforços i coordinar-se també tècnicament per fer una millor planificació i més venda. Tot i que no tenen dades, la temporada de fires que ara es clou ha “anat molt bé pel que fa a visitants i la impressió és que han augmentat les vendes, sobretot en el sector de producte ecològic”, asseguren. “La intenció és professionalitzar les fires. Ara les organitzen les cooperatives i està bé, però una cosa és el producte i l'altra, el territori. Conjuntament, es poden crear paquets turístics de cap de setmana”.

Al patronat, primer es convidaran a ser-hi els municipis. Des del consell, es voldria també la participació de les associacions i empreses, que ara organitzen activitats vinculades al turisme gastronòmic per la seva banda. “Tots hi hem de tenir cabuda, ajuntaments, cooperatives i associacions.”. A les Garrigues, ja existeix el patronat de la Fira de l'Oli que se celebra a les Borges Blanques i a la qual des del consell “es continuarà donant suport”. La intenció no és contraposar l'activitat dels dos patronats, sinó rellançar la resta de fires, ha assegurat el president del consell.

Enoturisme

Les Garrigues tenen una subzona pròpia dins la DO Costers del Segre, amb 6 cellers repartits per Arbeca, el Vilosell, Fulleda, la Pobla de Cérvoles i l'Albagés. Alguns d'ells fa anys que organitzen, pel seu compte, activitats d'enoturisme, mitjançant visites guiades, degustacions i rutes.

Fa dos anys, tots els cellers de la subzona van celebrar una fira del vi al Vilosell. “La gastronomia vinculada al turisme dóna bons resultats”, assegura Villas. Per a la tardor vinent, el consell aposta per tornar a celebrar aquesta fira, anualment i amb caràcter itinerant. Amb tot, no hi ha concretada la participació dels cellers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.