Surten en llibertat amb càrrecs els tres pagesos detinguts pels aldarulls de Reus

UP demana dimissions i responsabilitats als consellers d'Interior i d'Agricultura i al delegat al Camp

Uns dos-cents pagesos es van concentrar ahir des de les deu del matí davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Reus, convocats per Unió de Pagesos com a mostra de solidaritat amb els tres companys detinguts dissabte arran dels aldarulls amb els Mossos d'Esquadra. Un dels detinguts, Anton Lluís Crusells, el van reconèixer els Mossos quan, a la tarda, sortia de l'hospital Sant Joan de Reus, on l'havien atès per un dit trencat. El seu germà, Joan Crusells, la seva companya i diversos pagesos van dirigir-se a la comissaria de Reus per saber de què se l'acusava. Quan els agents van reconèixer el germà, també el van detenir. Finalment, un dels membres de la comissió nacional permanent d'UP, Josep Carlos Vicente, que actuava de portaveu, també va ser detingut a la nit quan els Mossos el van identificar a través de les càmeres exteriors de la comissaria, on s'havia desplaçat per interessar-se per l'estat dels seus companys.

Per protestar contra unes detencions «injustificades i arbitràries», Unió de Pagesos va convocar la mobilització d'ahir al matí. Salomó Torres, responsable d'organització del sindicat, va comunicar que no es dissoldrien fins que els seus companys fossin posats en llibertat, després d'haver declarat. Torres va afirmar que els aldarulls de dissabte «haurien pogut ser pitjor», i va titllar de «suïcida» l'actitud dels Mossos, ja que van enviar «cinc agents antidisturbis per cent pagesos». Torres va remarcar que els tres detinguts havien fet de mediadors en els aldarulls, i que s'havien limitat a ajudar a aixecar els pagesos que havien caigut a terra. Per ell, la càrrega policial va ser «una decisió política», i per això va demanar responsabilitats. UP va agrair el suport dels pagesos, de la premsa i dels diferents representants polítics que s'havien desplaçat fins a la comissaria. El sindicat va demanar les dimissions de Joan Saura, conseller d'Interior; Joaquim Llena, d'Agricultura, i Xavier Sabaté, delegat del govern al Camp, que ahir refermava que la càrrega «no va ser desproporcionada». UP va declarar Sabaté persona non grata per la seva «incompetència», ja que denuncia que en els sis anys que fa que és delegat encara no s'han reunit amb ell.

Rebuda emotiva

Els germans Anton Lluís i Joan Crusells, veïns de la Selva i Riudoms, i Josep Carlos Vicente, de Falset, van prestar declaració als jutjats de Reus durant hores. Quan, al vespre, van tornar a la comissaria van rebre una emotiva rebuda per part dels concentrats. Vicente va dir que la nit, al calabós, havia estat «dura» i que se sent «trist» per la situació, un «despropòsit que en cap cas s'ha de repetir». Va lamentar que els fets de dissabte «no havien de passar per cap part», si bé va admetre que els Mossos «no van tenir males maneres al principi». El membre de la comissió nacional d'UP deia que la protesta d'ahir no era contra els agents –«ells complien ordres»– sinó contra «les conselleries, que haurien pogut solucionar les coses i no ho han fet». El sindicat estudiarà des d'avui mateix més accions per fer, i en l'assemblea convocada per dijous a Alcover podria decidir denunciar la càrrega als jutjats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.