Economia

Ercros injectarà 54 milions i reduirà un 10% la plantilla

La inversió es farà fins al 2020 i es destinarà sobretot a adaptar-se per produir clor sense mercuri, tal com fixa la UE

Als 75 treballadors afectats pel tancament de Flix se n'hi sumaran 60 de Vila-Seca I

Ercros invertirà 43,7 milions d'euros fins al 2020 i preveu un sobrant de plantilla de 135 persones en els pròxims anys, és a dir, un 10% dels 1.369 treballadors actuals. La companyia va presentar ahir el pla per adaptar-se a la normativa de la Unió Europea que prohibirà la producció de clor amb tecnologia de mercuri a partir del desembre del 2017. Aquest mètode és el que fa servir en un 71% de la seva producció.

Com ja havia anunciat la química, el pla preveu prescindir de la producció de clor a Flix –activitat que dóna feina a 75 persones– i adaptar la factoria de Vila-seca I per produir el 100% amb la tecnologia substitutiva de membrana (ara només se'n fa el 29% del total). A la fàbrica de Vila-seca I, Ercros preveu destinar-hi 20 milions d'euros fins a finals de l'any que ve. Tot i així, el canvi de tecnologia suposarà prescindir d'una seixantena de treballadors.

A més, la companyia també augmentarà la capacitat de producció de clor de la planta de Sabiñánigo (Osca), on s'usa en exclusiva la tecnologia de membrana. Ercros preveu destinar-hi 11,8 milions d'euros en aquests dos anys.

El conseller executiu d'Ercros, Antoni Zabalza, va afirmar ahir durant la presentació del pla que la intenció de la companyia és aguantar la producció amb la tecnologia de mercuri fins al darrer dia que la UE ho permet (l'11 de desembre de l'any que ve) i facilitar la mobilitat interna al grup dels treballadors afectats pel tancament. A més, Ercros té obert el procés de recerca d'un nou soci industrial per a Flix: “Hem ajornat un any més aquesta recerca i l'hem ampliat a empreses de fora i de capital tant privat com públic”, va explica ahir Zabalza.

A banda de les inversions a Vila-seca I i Sabiñánigo, Ercros injectarà 3,8 milions d'euros a la planta de Vila-seca II, dedicada al segment dels plàstics, i 1,1 milions més a la fàbrica d'Aranjuez (divisió de farmàcia) fins l'any que ve. La resta de la inversió es farà entre el 2018 i el 2020 i es concentrarà a Sabiñánigo (14 milions) i a Tortosa i Cerdanyola (divisió de química intermèdia), amb 3 milions.

Una nova Ercros

El resultat d'aquest pla serà, segons explicà Zabalza, “una nova Ercros més petita però més rendible”. Les àrees de farmàcia i química intermèdia, que ara pesen un 40% del negoci, creixeran, mentre que la química bàsica s'aprima amb el canvi de sistema en la producció de clor (es passarà de produir 298.000 tones a 130.000 tones). Aquesta caiguda respon a l'adaptació a la normativa però també al tancament l'any que ve del principal client comprador de clor d'Ercros, Covestro.

Zabalza va destacar, però, que la companyia guanyarà rendibilitat a pesar de facturar una mica menys i situarà l'Ebidta en els 48 milions d'euros davant els 43 milions amb què ha tancat els darrers dotze mesos. La companyia finançarà la major part de les inversions amb fons propis (42 milions): “Volem mantenir una ràtio d'endeutament baixa.” La companyia té uns fons propis de 184 milions i un deute financer net de 86 milions d'euros.

LA XIFRA

130.000
tones de clor
produït amb tecnologia de membrana substituiran les 298.000 tones que es fan avui

LA FRASE

El resultat serà una nova Ercros més petita però alhora més rendible i també més solvent
Antoni Zabalza
Conseller executiu d'ercros

LA XIFRA

42
milions d'euros
del total d'inversions s'assumiran amb fons propis de la companyia, i els altres 12 es finançaran


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.