economia
turisme
El turisme de les Valls d'Àneu comença a aprofitar l'ós
Algunes empreses estan programant de cara a l'estiu itineraris familiars que passen per l'hàbitat d'aquests animals
Altres activitats combinen el coneixement de la fauna amb el de les flors i l'observació nocturna d'estels
L'ós ja s'ha convertit en un reclam turístic a les Valls d'Àneu, subcomarca del Pallars Sobirà on s'alliberarà properament un nou exemplar, vint anys després de la seva reintroducció al Pirineu. Diferents establiments turístics han començat a programar activitats relacionades amb l'ós bru. Per exemple, aquest estiu, Món Natura Pirineus oferirà tots els divendres un itinerari familiar de tot el dia pel “país de l'ós” per trepitjar el seu territori i donar a conèixer aspectes socials i biològics vinculats a aquesta espècie emblemàtica. Des del centre de Planes de Son també s'està treballant en el disseny d'una activitat d'espera de l'ós, que es començarà a promocionar a l'estiu.
També és el cas de l'empresa Obaga Activitats, que ja ha començat a difondre les seves activitats d'estiu al parc natural de l'Alt Pirineu amb l'eslògan “Pel país de l'ós bru”. Les activitats adreçades a públic general i familiar consistiran en un passeig per l'hàbitat de l'ós bru per descobrir l'espècie i els seus costums. Durant l'itinerari, es farà un control de trampes fotogràfiques i de pèl en col·laboració amb el parc natural de l'Alt Pirineu i l'equip de seguiment de l'ós bru. L'activitat inclou un tast de formatge i mel del “territori ós”. Altres activitats familiars combinen el coneixement de la fauna a través dels seus rastres i de les flors i papallones del país de l'ós, així com l'observació nocturna d'estels amb el pretext de les osses major i menor com a centre del cel nocturn.
“La nostra intenció és potenciar un model de turisme sostenible, basat en el respecte a un animal que viu en aquest territori i per això l'eix de qualsevol activitat han de ser la pedagogia i la sensibilització”, explica el president del Consorci de les Valls d'Àneu, Carlos Cortina.
Els ramaders no els volen
“Els pagesos del territori diuen no a l'ós, però quan parlem amb la gent del territori tampoc el volen, i si parlem més lluny als visitants, també diuen que no volen l'ós”, va dir, divendres, Joan Guitart, responsable de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, organització que es va concentrar a l'entrada de la Junta del Parc de l'Alt Pirineu a Llavorsí per reclamar mesures urgents per pal·liar els danys que provoca la fauna salvatge en les seves explotacions i plantacions.
Els ramaders apunten directament a la reintroducció i la sobreprotecció de l'ós i del voltor, que, segons ells, ataquen i causen danys als ramats. En el cas dels agricultors, la queixa va encarada al dany que les sobrepoblacions de cérvols, senglars o muflons causen a les explotacions agràries.
El director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles, es va mostrar disposat a parlar amb ramaders i agricultors per arribar a acords: “Entenc el sector i entenc que els atacs molestin”, va dir, però hi va afegir que “els atacs d'ós els dos últims anys han estat zero; no estem en situació crítica, estem en un territori normal que té fauna protegida”. El director general hi va afegir que “la situació del Pirineu és molt lluny de la situació amb Cantàbria, on tenen una població d'óssos més alta que aquí, on l'ós conviu amb la ramaderia sense cap problema”.