Economia

empresa

La sequera fa augmentar la producció de sal al Delta

La companyia Infosa començarà la collita el 29 d'agost i preveu obtenir 110.000 tones de sal a les salines de la punta de la Banya

Les vendes al sector de l'alimentació s'estanquen i creixen al de tractament d'aigües

L'escassetat de pluges durant els últims mesos a la punta de la Banya, al delta de l'Ebre, afavorirà la producció de sal marina a les salines de la Trinitat, que explota la companyia Infosa. L'empresa començarà la collita, la salinada, el 29 d'agost i la feina durarà fins al 15 de setembre, un període en què preveu obtenir 110.000 tones de sal. “Si el temps es manté com fins ara aconseguirem una producció rècord de sal”, ha manifestat el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats.

Enguany, la collita es retarda un parell de setmanes respecte a les dates habituals per tal d'aconseguir més producció. “Cada setmana que retardem l'inici de la recol·lecció aconseguim incrementar la producció entre 7.000 i 8.000 tones, tot i que també assumim el risc de perdre part d'aquesta sal si hi ha pluja intensa”, ha assenyalat Sucarrats. Les salines de la Trinitat disposen d'una superfície de 100 hectàrees on hi ha els cristal·litzadors distribuïts en 32 basses. A partir de l'evaporació de l'aigua del mar per l'acció del sol i el vent, la sal es condensa i cristal·litza. Si la producció és abundant és garanteix també una major qualitat de la sal, segons Infosa, ja que es redueix la contaminació per magnesi.

Durant la campanya de recol·lecció de sal, Infosa contractarà uns 50 treballadors. L'empresa ha incrementat durant els últims anys un 15% les vendes, sobretot al mercat exterior. Així, si fa uns anys el sector de l'alimentació era el principal mercat de la sal marina produïda al Delta, ara aquest mercat està estancat, mentre que les vendes es concentren en el de tractament d'aigües. “La sal que produïm té múltiples usos, a part de l'alimentació venem per a tractaments d'aigües, per al sector de les piscines que substitueix el clor per sal, per les farmacèutiques, la indústria química, el tractament de pells, etcètera”, ha comentat Sucarrats. També subministren sal per al desglaç de carreteres, però en aquest cas la demanda depèn de les temperatures registrades a l'hivern.

Actualment, un 60% de les vendes d'Infosa es destinen als mercats exteriors, principalment exporten a França i el nord d'Europa. “El creixement que hem registrat els últims anys respon a la penetració als mercats exteriors”, ha explicat el gerent de l'empresa que explota les salines del Delta.

Tot i que som a les portes d'una campanya excel·lent de producció de sal marina, no passa el mateix amb la flor de sal, un producte de més qualitat que s'elabora de manera manual i que conté més clorur de potassi i magnesi (que potencia el gust dels aliments). “La collita de flor de sal la vam iniciar al maig i s'allargarà fins al setembre, però el volum de producció és baix”, ha dit Sucarrats. Infosa comercialitzarà unes 20 tones de flor de sal, amb la marca Flor del Delta i que té l'etiqueta de la reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre.

LA FRASE

Hem retardat l'inici de la campanya perquè aquests dies s'acumula molta producció de sal
Joan Sucarrats
GERENT D'INFOSA

LA XIFRA

8.000
tones
de sal produeixen en una setmana les salines de la punta de la Banya aquest mes d'agost.

Més capacitat d'emmagatzematge

Una de les darreres inversions que ha dut a terme Infosa ha estat la construcció d'un magatzem automatitzat, que ocupa una superfície de 1.500 metres quadrats i permet emmagatzemar fins a 2.400 tones de sal. “Cada vegada ens adrecem a mercats més especialitzats i era necessari disposar d'un gran magatzem automatitzat”, ha explicat el gerent d'Infosa. Una millora que s'afegeix a la posada en funcionament aquest mes d'agost de la línia elèctrica submarina del Trabucador, que subministra electricitat a les salines. “Està funcionant en període de proves i si no es produeix cap incidència al setembre es retirarà la línia aèria del Trabucador”, ha explicat Sucarrats. Amb la línia submarina, Infosa ja no tindrà talls de subministrament elèctric en cas de temporal, que li impedien dur a terme la seua activitat a les salines. Es tracta de la primera línia elèctrica submarina al país i ha suposat una inversió de 800.000 euros, finançada en un 50% per Infosa, un 30% per Endesa i un 20% per la Generalitat. Els cables submergits a la badia dels Alfacs fan 4,6 quilòmetres de longitud i pesen 52 tones, i s'han adoptat mesures per no afectar al medi natural. Infosa feia més d'una dècada que reclamava la millora del subministrament elèctric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia