Economia

la crònica

Sostenibilitat amb nom de vi

El Celler de Can Ràfols dels Caus mostra les seves originals instal·lacions en visites guiades

ACan Ràfols dels Caus no és estrany sen­tir el croc-croc d'una gra­nota, o veure un dòcil gos recor­rent un excep­ci­o­nal celler que sem­bla no aca­bar-se mai. Incrus­tat a la roca, amb sos­tres que per­me­ten gau­dir de la llum natu­ral i el pas d'ani­ma­lons que en altres llocs esta­rien dis­cri­mi­nats, l'edi­fici és una clara mos­tra d'inte­gració en el pai­satge i d'un com­promís amb la sos­te­ni­bi­li­tat. El seu fruit són «uns vins molt mine­rals, ele­gants, i espe­ci­als», fills del «ter­reny cal­cari del massís del Gar­raf», segons explica el seu pro­pi­e­tari, Car­los Esteva. Fa 30 anys va ins­tal·lar-se a la finca adqui­rida pel seu avi a Avi­nyo­net del Penedès, amb una masia en ruïnes, per posar en marxa el celler que ara pro­du­eix 300.000 ampo­lles a l'any de més de 20 vari­e­tats dife­rents. Les ven­des es pro­du­ei­xen tant a Cata­lu­nya i a l'Estat espa­nyol com a la resta d'Europa, els Estats Units i Nova Zelanda.

«Ho ela­bo­rem tot amb la filo­so­fia que el vi és un pro­ducte natu­ral. No uti­lit­zem ni pro­duc­tes químics, ni pes­ti­ci­des. El vi fer­menta natu­ral­ment, sense afe­gir-hi lle­vats», explica Esteva. Com a mem­bre de l'Asso­ci­ació de Viti­cul­tors del Massís del Gar­raf, el pro­pi­e­tari del celler explica que els seus vins per­ta­nyen a la Deno­mi­nació d'Ori­gen Penedès, però demana «una sub­zona del Gar­raf». «La vari­e­tat sem­pre enri­queix. Aquí fem un con­reu total­ment clàssic, medi­ter­rani. Estem llui­tant pel que val la pena llui­tar», asse­gura. Els viti­cul­tors que per­ta­nyen a l'enti­tat fan «molt bons vins». «Hi ha un interès per fer les coses bé, amb gran qua­li­tat», sosté el pro­pi­e­tari del celler. Alguna cosa, però, no es deu estar fent bé a Cata­lu­nya. «Quan jo vaig fora, nor­mal­ment bec vi de la zona on estic. A Cata­lu­nya, però, no es fan així les coses. És impor­tant, i neces­sari, que la gent d'aquí cone­gui el que estem fent», rei­vin­dica.

El celler té un acord amb la regi­do­ria de Cul­tura de l'Ajun­ta­ment de Sit­ges, que ser­veix els seus vins en els actes d'inau­gu­ració. L'admi­nis­tració local va orga­nit­zar una visita guiada a Can Ràfols dels Caus ahir al matí amb la intenció de difon­dre l'acti­vi­tat del celler. Per Car­los Esteva, «el vi és cul­tura i art». «És un pro­ducte que cada any és dife­rent, i que té al dar­rere un esforç, com una pin­tura. També és molt enri­qui­dor, tant per qui el beu, com per qui el fa», con­clou. I a la rústica cuina de la masia, envol­tada de vinyes, ofe­reix una copa de cava i oli­ves con­di­men­ta­des amb her­bes aromàtiques del massís, un mos que, segu­ra­ment, també és cul­tura, i art, i, sense dubte, enri­queix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.