Economia

la crònica

La navegació de l'Ebre per a turistes

Una mena de llaüt turístic solcarà l'Ebre entre Miravet i Amposta en un altre intent per navegar pel tram final del riu

La set­mana pas­sada, el con­se­ller d'Inno­vació, Uni­ver­si­tats i Empresa, Josep Huguet (ERC), va inau­gu­rar l'embar­cació cons­truïda per fer viat­ges turístics pel riu Ebre entre Mira­vet i Amposta. S'ha bate­jat com a llaüt Lo Sir­ga­dor, que ofe­rirà fins a deu opci­ons per nave­gar pel riu en el seu tram final, com­bi­nat amb altres visi­tes i ofer­tes turísti­ques (Delta, zona monu­men­tal de Tor­tosa, cas­tell de Mira­vet, via verda, gas­tro­no­mia, espais de la bata­lla de l'Ebre, ruta dels cellers...). El juny de 1994 l'ales­ho­res con­se­ller d'Obres Públi­ques, Josep M. Cullell (CiU), va inau­gu­rar les obres de con­di­ci­o­na­ment que hau­rien de fer nave­ga­ble el tram del riu entre Tor­tosa i Amposta. Els dis­cur­sos dels polítics, tant en un cas com en l'altre, asse­gu­ren/asse­gu­ra­ven que la nave­gació pel riu, amb fina­li­tats turísti­ques, espor­ti­ves i d'esbarjo, és una pos­si­bi­li­tat a l'abast de la mà i un futur real. Entre les dues dates setze anys de pro­jec­tes, pro­pos­tes i com­pro­mi­sos dels dife­rents governs. Els resul­tats sem­pre han estat migrats. Perquè l'Ebre sigui veri­ta­ble­ment nave­ga­ble cal que els que tenen embar­ca­ci­ons hi nave­guin i això, ara per ara, és encara molt lluny. Des de fa 50 anys, els únics que nave­guen per l'Ebre amb regu­la­ri­tat són els espor­tis­tes del Club de Rem.

En una de les seves obres més reei­xi­des, Mar­gue­rite Duras (1914-1996) narra la història d'amor entre una fran­cesa i un japonès a l'esce­nari dramàtic de la Hiros­hima devas­tada. Alain Res­nais (1922) ho por­ta­ria al cinema en una obra de culte per a tota una gene­ració (Hiros­hima, mon amour, 1959). La pro­ta­go­nista explica les seves arrels a la ciu­tat bor­go­nyesa de Nevers: «La ciu­tat, diu, s'entén al llarg del Loira. És un riu sense cap nave­gació per culpa del seu curs irre­gu­lar i els seus bancs de sorra. Ample i poderós encara que sem­pre buit. Té fama de gran bellesa sobre­tot per la llu­mi­no­si­tat tan suau, però alhora és trist pel seu silenci i la seva soli­tud...» S'està refe­rint a Nevers i el Loira o a Tor­tosa i l'Ebre? Fins a prin­ci­pis del segle XIX el Loira fou una impor­tant via de trans­port, però no va superar les difi­cul­tats amb l'apa­rició dels vai­xells de vapor i, espe­ci­al­ment, l'arri­bada del fer­ro­car­ril. Excepte l'estu­ari fins a Nan­tes, és un gran bar­ranc. Podria apli­car-se també a l'Ebre? Les ciu­tats que foren impor­tants com a ports flu­vi­als i van dei­xar de ser-ho arros­se­guen des de sem­pre un sen­ti­ment de frus­tració que les porta a emmi­ra­llar-se cons­tant­ment a les aigües del riu mort espe­rant el mira­cle de la resur­recció. L'escrip­tor més emblemàtic de les ter­res de l'Ebre, Jesús Mon­cada (1941-2005), es recrea en la nostàlgia dels mari­ners de riu sol­cant les aigües de l'Ebre entre Mequi­nensa i Tor­tosa (Camí de sirga, 1988) fins que el mur del pantà de Riba-roja (1968) va bar­rar el pas dels pocs llaüts encara vius i cer­ti­ficà la fi de la nave­gació per l'Ebre. La nave­gació per l'Ebre des d'ales­ho­res és més qüestió de sen­ti­ments que de rea­li­tats. A par­tir d'ara, una embar­cació inven­tada tor­narà a moure's amb paciència sobre les aigües, segu­ra­ment que un guia turístic, o algun becari reco­ma­nat, els par­larà de quan el dar­rer vai­xell de trans­port que inten­tava pas­sar la barra de la boca nord, un ber­gantí goleta francès, es va esfon­drar (1880); de quan el llaüt de mar Mari­etta nau­fragà a la sor­tida del riu (1890) i va cer­ti­fi­car la fi de la nave­gació entre Tor­tosa i el mar; del vapo­ret Anita (1916-1927), el dar­rer ser­vei regu­lar de trans­port pel riu, que unia la Cava amb Amposta i Tor­tosa fins a l'arri­bada del Car­ri­let; de la remun­tada fins a Tor­tosa del Tor­pe­dero n. 1 de la marina de guerra (1915), il·lusió dels polítics per fer de Tor­tosa base naval mili­tar, o dels llaüts que puja­ven arròs des de la Cava o bai­xa­ven carbó des de Mequi­nensa. Tot ple­gat nostàlgia «...d'un riu trist pel seu silenci i la seva soli­tud...».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.