Economia

Més venda directa per a la ramaderia ecològica

La pandèmia ha potenciat nous hàbits dels consumidors, que busquen més productes de proximitat i més sans

La ramaderia ecològica hi aposta amb la venda directa

Menys inter­me­di­a­ris i ser­vei directe del pro­duc­tor al con­su­mi­dor. La venda directa en sec­tors com el de la rama­de­ria ecològica ja exis­tia abans de la pandèmia, però s’ha reforçat l’últim any per una coin­cidència d’interes­sos: d’una banda, els rama­ders han de reforçar noves vies de sor­tida per inten­tar com­pen­sar les ven­des que en l’últim any no poden fer amb els res­tau­rants tan­cats i un sec­tor turístic pràcti­ca­ment ine­xis­tent; de l’altra, el con­fi­na­ment també ha fet evo­lu­ci­o­nar els hàbits dels con­su­mi­dors cap a una demanda de pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i amb segell ecològic.

Vaca de l’Albera

Des de la finca de Baus­sit­ges, a Espo­lla, Marta Carola, rama­dera espe­ci­a­lit­zada en la cria i comer­ci­a­lit­zació de la carn de vaca de l’Albera , con­firma la tendència. Para­do­xal­ment, durant el pri­mer període del con­fi­na­ment hi havia pro­duc­tors que no tro­ba­ven sor­tida als seus pro­duc­tes i, en canvi, la venda de carn de vaca de l’Albera va pro­gres­sar. Avui la rama­dera explica, però, que les ven­des es tor­nen a esta­bi­lit­zar als nivells en què esta­ven ante­ri­or­ment. El 2020 es van sacri­fi­car i comer­ci­a­lit­zar 90 ani­mals d’aquesta finca, més de la mei­tat a través de les car­nis­se­ries; l’altra part en venda directa a una cli­en­tela fide­lit­zada amb llis­tes de cor­reu que s’envien cada dues set­ma­nes. La cli­en­tela és majo­ritària­ment de pro­xi­mi­tat, de l’Alt Empordà i la Cata­lu­nya del Nord, i en menor grau de les comar­ques de Girona i fins a Bar­ce­lona. Els lots tenen bona sor­tida per a famílies que bus­quen “una carn dife­rent, més sana”, diu Carola. Per la rama­dera, la venda directa, tot i que genera més feina, és una font d’ingres­sos suple­mentària que per­met pro­mo­ci­o­nar i donar a conèixer aquesta raça específica de l’Albera.

Vede­lla dels Aigua­molls

En la mateixa línia de pro­duc­tes, la Dèbora i en Marc, rama­ders a Cas­telló d’Empúries, crien i comer­ci­a­lit­zen carn sota la marca Vede­lla dels Aigua­molls . Una carn ecològica i en aquest cas amb bes­tiar de raça Angus.

Aquí la venda directa ja exis­teix des del 2016 però el nou interès dels con­su­mi­dors per aquests pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat també es con­firma. “Per als pro­duc­tes més dema­nats, com els filets, tenim llista d’espera”, diu la Dèbora. En aquesta petita explo­tació la venda als car­nis­sers també repre­senta més o menys la mei­tat de la sor­tida del pro­ducte. La resta es dis­tri­bu­eix en una botiga i de cara als par­ti­cu­lars amb la venda en línia, a través d’una web pròpia i ofer­tes als cli­ents a través de les xar­xes soci­als. Els lots es posen a la venda nor­mal­ment cada quinze dies. Les parts més dema­na­des i que tenen més sor­tida són els bis­tecs, les ham­bur­gue­ses i el xur­rasco, i també s’opta pel repar­ti­ment a domi­cili per a una cli­en­tela essen­ci­al­ment giro­nina, amb el suport d’empre­ses de repar­ti­ments per a l’àrea de Bar­ce­lona. Per res­pon­dre a aquesta demanda dels par­ti­cu­lars, Vede­lla dels Aigua­molls ha adap­tat la mida dels lots pro­po­sant-ne par­ti­des més peti­tes, d’1,5 o 2,5 kg, que tenen més fàcil­ment sor­tida que els lots de 10 kg. “La venda al par­ti­cu­lar no pot repre­sen­tar el mateix volum de dis­tri­bució que la venda als pro­fes­si­o­nals, però la demanda creix per peti­tes ofer­tes com la nos­tra”, diu aquesta rama­dera.

Necessiten un escorxador a prop

Les ramaderies de la vaca de l’Albera i de la vedella dels Aiguamolls coincideixen a lamentar una problemàtica que afecta la seva activitat: la dificultat de disposar, a prop, d’escorxadors i obradors d’especejament amb el certificat d’instal·lacions ecològiques. Aquesta situació obliga els productors a fer desplaçaments: en alguns casos les instal·lacions més properes són a Tortellà, i més sovint han d’anar fins a Castellbisbal o Vallfogona del Ripollès. L’esperança per a aquestes dues explotacions empordaneses és que tiri endavant la reforma i adaptació projectada de l’escorxador de l’Armentera. I el repte de futur –també en els dos casos– és poder disposar d’un obrador propi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.