Economia

La llei de lloguer al TC enutja Junts i CUP amb ERC i Podem

Rufián i els comuns lloen que Sánchez eviti la suspensió automàtica fins que el tribunal resolgui la impugnació i en culpen el Consell de Garanties

Nogueras i Vehí reclamen “no celebrar les molles”

Recórrer al Tribunal Constitucional (TC) no és una batalla simètrica si qui ho fa és el govern espanyol, perquè l’article 161 de la Constitució l’autoritza a incorporar-hi la suspensió automàtica de la llei autonòmica impugnada, i les comunitats no poden fer el mateix quan tenen el litigi amb una llei estatal. Quan el Consell de Ministres va aprovar finalment ahir el recurs contra la llei catalana de lloguers al TC, Podem, els comuns i ERC van lloar que Pedro Sánchez eviti la suspensió automàtica de la llei fins que l’alt tribunal resolgui la impugnació, la qual cosa va enutjar Junts i la CUP pel que entenen com a celebració del mal menor. “L’independentisme no ha celebrat mai les molles”, va etzibar la portaveu de Junts, Míriam Nogueras. “Ara que no et suspenguin fulminantment una llei recorreguda és una victòria política? Si us plau... Es tracta d’aconseguir drets i que la llei catalana s’estengui a tot l’Estat”, advertia Mireia Vehí (CUP).

La paradoxa del que va imposar ahir el Consell de Ministres és que, al mateix temps que impugnava la normativa catalana, la portaveu, María Jesús Montero, admetia sense embuts que la futura llei estatal copiarà molts punts del text recorregut. “En paral·lel a la resolució del TC es tramitarà per part d’aquest govern la llei d’habitatge que incorpora molts dels elements que es recorren ara al TC per una qüestió de competència”, va reconèixer Montero. El recurs d’inconstitucionalitat ataca la llei 11/2020 en múltiples fronts: els articles 1 i del 6 al 16, les disposicions addicionals de la primera a la quarta, la disposició transitòria primera i la disposició final 4.b. Es dona la circumstància que eliminar els fronts de col·lisió al TC és un compromís de Sánchez des de la cimera de Pedralbes del desembre del 2018 amb Meritxell Batet al Ministeri de Política Territorial on ara hi ha Miquel Iceta. “És obvi que desjudicialitzar no funciona. Tots els governs de l’Estat, siguin del PP, del PSOE o del PSOE i Podem, tenen el mal hàbit de solucionar als tribunals allò que no guanyen a les urnes. I ara li toca a la llei catalana de lloguers”, etzibava Míriam Nogueras (Junts). Segons Gabriel Rufián (ERC), es tracta d’un “incompliment” del govern acudir al TC, però al·lega que “l’informe del Consell de Garanties ho complica tot i fa difícil que el govern es posi de perfil”. El Consell de Garanties català qüestiona els articles que tenen a veure amb la determinació de la renda inicial, el preu de referència i com establir-lo, l’actualització del preu del lloguer o les ofertes d’arrendament d’habitatges en les zones que es declarin de mercat tens. Segons l’ens, tampoc s’adeqüen a la Constitució diferents articles pel fet d’estar connectats amb punts que la incompleixen. Es tracta dels articles 14 i 15, que parlen del règim sancionador aplicable i del que es tractarà com una infracció greu de la llei, així com la disposició addicional segona, que proposa la creació de mecanismes de resolució de conflictes extrajudicials per a propietaris i arrendadors, entre d’altres.

El recurs debilita el projecte del mateix govern espanyol de llei d’habitatge, que hauria de lluitar contra els preus elevats, però que “no recollirà, òbviament” allò que el govern espanyol ha recorregut en contra, advertia la portaveu socialista Adriana Lastra. Entitats en defensa de la contenció de preus o contra els desnonaments de l’Estat han convocat ja per avui accions a Madrid. “Nosaltres estàvem en contra dels recursos, no són bons i caldrà buscar com donar cobertura a aquests drets socials”, admetia ahir el portaveu dels comuns al Congrés, Gerardo Pisarello.

El grup de treball es reunirà de forma imminent. Cal frenar situacions abans del desnonament
Patrícia Plaja
portaveu del govern
L’independentisme mai ha celebrat les molles. PSOE i Podem resolen al jutjat el que han perdut a les urnes
Miriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
ERC té 13 escons, no 60. I l’informe del Consell de Garanties ho complica tot i posa difícil estar de perfil
Gabriel Rufián
portaveu d’ERC al congrés
En paral·lel al recurs al TC es tramitarà la llei d’habitatge, que incorpora molts dels elements impugnats
María Jesús Montero
ministra portaveu
Llegint el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, és impossible no presentar recurs
Adriana Lastra
portaveu del psoe al congrés
És un símptoma clar de com els desnonaments van en contra de la vida
Dolors Sabater
Portaveu de la cup al parlament

El govern considera una “pèssima notícia” el recurs

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va qualificar ahir de “pèssima notícia” el fet que La Moncloa hagi decidit recórrer contra la llei catalana de lloguers. Així ho va expressar durant la roda de premsa d’ahir, posterior al Consell Executiu. Plaja va remarcar que la llei continuarà “plenament vigent” a Catalunya pel fet que el govern de l’Estat no ha demanat suspendre-la d’immediat. D’altra banda, la portaveu del govern va negar cap intent d’acord entre els dos executius, tal com sí que havia afirmat l’executiu espanyol: “No és així.” Plaja va explicar ahir que només es va reunir la comissió bilateral el 3 de març amb arguments contraposats, i que ja no hi ha hagut més contactes entre la Generalitat i La Moncloa per mirar de frenar el recurs.

El govern reunirà immediatament la comissió que estudia els protocols per als desnonaments, va explicar Plaja, en espera de saber detalls del redactat de la nova llei d’habitatge de l’Estat i de les propostes que s’hi faran per regular els preus dels lloguers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA