Economia

OPINIÓ

Salvaguardar l'empresariat, clau de futur

El programa els proporciona suport personal i professional mitjançant orientació, assistència i assessorament perquè reforcin la seva confiança

L'absència de finançament posa en relleu les dificultats de l'empresariat gironí i català per ajustar-se al canviant món econòmic. En aquests moments de llarga crisi no és fàcil obtenir finançament a curt termini ni tampoc dimensionar les plantilles d'acord amb la demanda actual, fets que condueixen algunes empreses a la suspensió de pagaments o simplement a tancar el negoci. El rànquing anual del Banc Mundial (BM) sobre les facilitats per fer negocis ofereix algunes raons sobre el perquè d'aquest fenomen: l'Estat espanyol se situa a la cua en les facilitats per crear empreses (posició 146), flexibilitat laboral (posició 157) i pressió fiscal (posició 78). Sembla que a l'Estat espanyol resulta més senzill tancar una empresa (posició 17) que crear-la o reestructurar-la. El BM apunta a un dels pitjors efectes que la crisi podria deixar: el desencís de l'empresari i l'emprenedor. Sense empresariat i emprenedoria no hi ha empresa i salvaguardar-los és una de les claus de futur de l'economia, de la qual les pimes aporten a Catalunya el 76% d'ocupació. La responsabilitat es de tots: governs, centres docents, bancs, empreses, agents socials i ciutadans.

En aquest sentit, cal destacar el treball de la Fundació Pimec Acció Social, la qual actua per sensibilitzar el món de l'empresa sobre la necessitat d'incloure aspectes socials com a factor de competitivitat dins la dinàmica empresarial, des de la visió de l'esforç compartit amb els diversos actors socials i econòmics, que fomenti una cultura empresarial renovada i compromesa amb l'entorn. I ho fa a través de programes que faciliten a les pimes i persones autònomes tirar endavant de manera socialment responsable. En l'àmbit del foment de l'emprenedoria i l'ajut a l'empresariat, cal esmentar el programa Emppersona, un servei dirigit a les persones empresàries que afronten series dificultats en el seu negoci o que s'han quedat sense activitat. El programa els proporciona suport personal i professional mitjançant orientació, assistència i assessorament perquè reforcin la seva confiança personal davant l'adversitat i puguin tenir una segona oportunitat. Fins ara, el perfil dels usuaris és d'un 80% d'homes, amb una mitjana d'edat de 52 anys, i d'un 20% de dones, amb una mitjana d'edat de 55 anys; un 65% dels usuaris tenen una formació universitària, i en el 75% dels casos aquestes persones tenen càrregues familiars. Gràcies al programa Emppersona, Pimec ha pogut rebre més informació de la crua realitat a què estan abocades moltes persones empresàries i autònomes que han hagut de renunciar a l'activitat a conseqüència de la crisi econòmica.

La salvaguarda de l'empresariat és una causa noble i necessària. Ara no fa gaire, obrien l'estiu els premis Pimes 2010, organitzats per la patronal catalana Pimec des del 1997 com a reconeixement a la contribució anònima de l'empresariat català al desenvolupament econòmic i social del nostre país. Aquest any va mostrar la seva cara més solidària amb l'aportació de la quota del sopar dels premis al programa Emppersona, un acte que van presidir els prínceps d'Astúries i de Girona, els quals van signar el llibre d'honor de la Fundació Pimec i van donar ple suport a aquest programa. La solidaritat sorgeix sempre d'un mateix i ha de començar pel nostre entorn més immediat. Com a patronal de microempreses i de petites i mitjanes empreses i els autònoms de Catalunya és una obligació prendre la iniciativa i actuar per salvaguardar l'empresariat, la nostra clau de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.