Economia

Calaf Grup culmina el projecte europeu LIFE PST SORT de recuperació de residus del cotxe

En el projecte, que ha tingut un cost d’1,5 milions d’euros, s’ha fet servir la tecnologia de l’empresa del grup PICVISA

Calaf Grup, companyia que es dedica a la construcció d’equips de separació òptica per a la recuperació de residus, ha posat en funcionament el projecte europeu LIFE PST SORT, que permetrà la recuperació anual d’un milió de tones de residus valoritzables procedents de vehicles fora d’ús a Europa. El projecte ha suposat una inversió de més d’1,5 milions d’euros, cofinançat al 50% pel Programa LIFE de la Comissió Europea.

En el marc d’aquest projecte, s’ha construït a Calaf una planta experimental i de demostració de recuperació de residus de 1.000 m2 de superfície. La planta fa servir visió i intel·ligència artificial de PICVISA, una de les empreses del grup, per reconèixer i extreure els materials reciclables: plàstics, metalls, cautxú, escuma de poliuretà, tèxtils, vidre, paper i cartró, fusta i components electrònics.

Aquesta nova tecnologia podria generar entre 50 i 100 milions d’euros d’ingressos anuals al sector del reciclatge europeu, un 13% del total vinculat a empreses espanyoles.

Com explica Míriam Pujol, consellera delegada de Calaf Grup, “el nostre grup està fent una aposta molt forta per la innovació per contribuir al trànsit cap a l’economia circular, i per això estem molt orgullosos que la solució tecnològica desenvolupada per PICVISA suposi un avançament decisiu per al sector del reciclatge, donat que aquesta tecnologia s’exportarà a múltiples indústries, més enllà del reciclatge i recuperació de materials de vehicles.”

A Europa es comptabilitzen entre 6 i 8 milions de cotxes fora d’ús a l’any, dels quals es generen 1,5 milions de tones de residus que s’envien a abocadors o a plantes d’incineració. L’aplicació d’aquesta innovació pot contribuir a una reducció d’emissió de gasos d’efecte hivernacle equivalent a 4 quilos de CO2 per quilo de residus tractat.

En el decurs del projecte, s’ha demostrat una rendibilitat basada en un període de retorn de la inversió per a l’empresa recicladora d’entre 2 i 7 anys. La solució tecnològica es tradueix en uns ingressos que poden variar entre 50 i 95 euros per tona de residus tractat, és a dir, de 10 a 25 euros per vehicle fora d’ús.

Calaf Grup, fundada el 1964, compta amb un equip humà de 400 treballadors, i opera a sectors com la construcció, el tractament d’aigües i en el desenvolupament de tecnologia de visió artificial i robòtica per a la selecció i recuperació de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia