Economia

S’amplia la garantia dels productes

Qui no ha patit la fi del cicle de vida útil de determinats productes que haurien de ser de llarga durada? En aquest sentit, i en el context d’anar adoptant estratègies d’economia circular –basades en models que comportin estendre el cicle de vida dels productes, reutilitzant, reparant i reciclant-los- i promovent patrons de consum sostenibles, s’aprova el text refós de la llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris.

La modificació de la normativa esmentada s’ha dut a terme a través del Reial decret llei 7/2021, de 27 d’abril, en compliment de les directrius europees centrades a protegir el consumidor i pal·liar l’obsolescència programada de determinats productes i adoptar patrons de consum més sostenibles evitant el consum excessiu.

En aquest sentit, el text inclou nous drets i garanties als consumidors i usuaris, entre les quals destaquen les següents: (i) la garantia legal mínima dels béns materials s’amplia de dos a tres anys i la de serveis i continguts digitals queda fixada en dos anys; (ii) s’amplia l’àmbit d’aplicació de la normativa a tots aquells subministraments de serveis digitals en què els consumidors es comprometin a facilitar les seves dades personals; (iii) s’incrementa el termini per reclamar defectes dels productes, és a dir, si el producte adquirit presenta un defecte o les característiques no són les contractades, s’entén que el defecte és de fàbrica -excepte que el venedor demostri el contrari- i el consumidor tindrà dos anys per reclamar (davant els sis mesos actuals), i (iv) els serveis postvenda de reparació hauran de disposar de recanvis durant el termini de deu anys, davant els cinc actuals, d’ençà que el producte es va deixar de fabricar.

Si bé des del punt de vista del consumidor són modificacions importants, no ho són menys per a les empreses que hauran d’adaptar les seves condiciones generals de venda i, en alguns casos, els seus processos de producció a partir del proper 1 de gener del 2022, data d’entrada en vigor excepte les modificacions relacionades amb contractes de subministraments dels continguts o serveis digitals que s’aplicaran a aquells contractes subscrits a partir d’aquesta data.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia