Economia

L’OCDE i el G20 tanquen l’acord per gravar les multinacionals amb un impost mínim del 15% a partir del 2023

El pacte inclou redistribuir 125.000 milions de dòlars de beneficis d’aquestes empreses entre països d’arreu del món

S’hi han sumat 136 dels 140 països i jurisdiccions que participen a les negociacions, inclosos Irlanda, Hongria i Estònia

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i el G20 han donat forma definitiva a l’acord per reformar les normes fiscals internacionals en virtut del qual les empreses multinacionals pagaran un mínim del 15% en impostos a partir del 2023.

El pacte, signat per 136 països i jurisdiccions que representen el 90% del PIB mundial, inclou reassignar més de 125.000 milions de dòlars de beneficis d’un centenar de les multinacionals més grans i rendibles del món a països d’arreu del planeta, per garantir que aquestes empreses paguin una quota “justa” d’impostos on operin i generin beneficis.

La reunió virtual celebrada avui entre els 140 països i territoris que formen part de l’anomenat “marc inclusiu” formava part del procés per avançar cap a la creació, per primera vegada, d’un mecanisme per tal que les grans empreses paguin impostos pels beneficis que generen a cada Estat o territori, així com una fiscalitat mínima per als impostos de societats.

L’acord s’ha madurat durant anys i es basa en dos pilars les línies generals dels quals es van traçar al consens de 130 països assolit el passat 1 de juliol. Recentment s’hi han adherit tres països europeus de baixa fiscalitat per a les empreses: Estònia, Hongria i Irlanda. Dels 140 països i jurisdiccions de l’OCDE, encara falten Kenya, Nigèria, Sri Lanka i el Pakistan, que ha sortit del pacte.

El primer pilar estableix el volum de benefici residual de les empreses –el que queda després que el país on té la seu hagi recaptat l’impost corresponent al 10% de la rendibilitat- que es repartirà entre els països on operen les companyies. La xifra acordada avui ha estat del 25% d’aquest benefici residual, després que es discutís un ventall entre el 20 i el 30%.

Aquesta mesura afectarà les multinacionals amb vendes mundials superiors als 20.000 milions d’euros i una rendibilitat superior al 10%. L’OCDE les considera les “guanyadores de la globalització”.  L’ens destaca que la mesura  “garantirà una distribució més justa” dels beneficis i dels drets tributaris entre els països respecte de les empreses multinacionals més grans i rendibles.

El segon pilar fixa un tipus mínim global de l’impost sobre les societats del 15%, que s’aplicarà a les empreses amb ingressos superiors a 750 milions d’euros. En la seva anterior formulació, es preveia que fos “almenys el 15%”, pel que s’interpreta que ara hi ha hagut una flexibilització per atraure els països més refractaris, com els tres europeus.

Segons els càlculs de l’OCDE, el nou pla de fiscalització permetrà que els països cobrin uns 150.000 milions de dòlars anuals en nous ingressos.

El secretari general de l’OCDE, Mathias Cormann, ha afirmat que l’“acord d’avui farà que les disposicions fiscals internacionals siguin més justes i funcionin millor”. “Aquesta és una gran victòria per a un multilateralisme eficaç i equilibrat”, ha celebrat.

L’anomenada ’Solució de dos pilars’ es lliurarà a la reunió dels ministres de Finances del G20 que tindrà lloc a Washington, als EUA, el 13 d’octubre, i després a la cimera dels líders del G20 a Roma a finals de mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona