Economia

La confiança empresarial a Catalunya perd força i només creix un tímid 0,6% al quart trimestre

El comerç és el sector més pessimista, amb una caiguda de la confiança del 3%

La confiança empresarial a Catalunya perd força al quart trimestre de l’any respecte als mesos d’estiu, i només creix un 0,6%, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’Índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) segueix en positiu, però lluny dels augments del 9,8% del trimestre anterior. De fet, el 0,6% actual és el nivell més baix des del segon trimestre del 2020, en plena pandèmia, quan l’índex es va enfonsar fins al -30,2%. El comerç és el sector que arrossega la confiança a la baixa, ja que cau un 3%. En canvi, l’índex puja un 3,7% a l’hostaleria i el transport, un 3% a la construcció, un 1,2% a la resta de serveis i un moderat 0,2% a la indústria.

Els establiments amb més confiança són els més grans, els que tenen més de 1.000 treballadors, amb un augment del 6,1% en comparació amb el tercer trimestre. Els d’entre 200 i 999 assalariats augmenten l’índex un 1,4%, i els més petits, amb menys de 10 treballadors, ho fan un 1,7%. En canvi, les pimes d’entre 10 i 49 assalariats perden confiança (-0,7%) i les d’entre 50 i 199 també (-1,99%).

La comparació amb el mateix trimestre de l’any anterior, quan Catalunya vivia noves onades del coronavirus, sí que permet copsar un augment de la confiança empresarial del 24,8%. Aquest increment es nota en tots els sectors, especialment a l’hostaleria i el transport (+43,8%), i lleugerament menys al comerç (+20,3%).

Totes les demarcacions camerals mostren millores de la confiança empresarial en el quart trimestre del 2021 respecte al tercer, excepte la de Tarragona, on cau un 3,6%. Les cambres de Girona pugen un 2,8%, la de Barcelona un 0,7%, les de la resta de la demarcació barcelonina un 1,3% i les de Lleida un 0,2%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia