Economia

Culmia disposa de 150 milions per comprar sòl

L’expromotora de Banc Sabadell vol produir 600 habitatges cada any en el mercat lliure a Catalunya i accelerar en el residencial protegit i en el ‘build-to-rent’

La companyia ara és propietat del fons d’inversió dels EUA Oaktree Capital

Culmia preveu invertir entre aquest any i el 2025 150 milions d’euros en la compra del sòl que necessita per fer els 600 habitatges lliures (sense cap mena de protecció) que s’ha marcat com a objectiu anual fins al 2030 a Catalunya. La promotora disposa d’una cartera de terrenys per fer-ne 3.978, una xifra del tot insuficient per assolir la fita de 5.400 que vol lliurar fins al 2030. “Tenint en compte que a Catalunya s’estan fent uns 12.000 habitatges cada any, fer-ne 600 vol dir el 5% de tota l’obra nova”, subratlla Josep María Cases, director Territorial de Culmia a Catalunya.

L’acceleració de l’activitat ja es començarà a veure aquest any, quan s’iniciaran quinze projectes que representen 766 habitatges, 595 de lliures i 171 amb alguna protecció, i es preveu obtenir la llicència de nou més, que sumen 860 habitatges, 612 i 171, respectivament. No obstant això, aquest any es lliuraran només 166 habitatges, molts menys que els 455, del 2021. Això s’explica, en part, perquè abans del canvi de mans de la promotora, l’activitat es va alentir, fet que s’acaba notant al cap d’un temps.

Oaktree.

Culmia havia estat la promotora de Banc Sabadell, però el 2018, l’entitat la va segregar de Solvia, el seu negoci immobiliari, amb el nom de SDIN, i dos anys després la va vendre a Oaktree Capital, una gestora d’actius d’inversió dels Estats Units, que la va adquirir per 882 milions d’euros conjuntament amb un paquet de terrenys a tot Espanya per fer 15.000 habitatges i 40 promocions en fase de comercialització. “No era sols una cartera d’actius, era una maquinària en marxa amb projectes en diferents estats de maduració”, puntualitza Cases.

Amb el trasllat de la seu social de Banc Sabadell a Alacant el 2017, la promotora va acabar tenint el domicili a Madrid, això malgrat que bona part de la capacitat de fer projectes estava a Catalunya. Avui en dia, 64 dels 153 projectes vius de tot l’Estat estan principalment a les comarques de Barcelona (56), però també de Girona (5) i Tarragona (3). Això vol dir que el 43% de l’activitat es gestiona des de Barcelona, i el 25% des de Madrid, que inclou projectes a la comunitat madrilenya però també d’Astúries, el País Basc, Galícia i Lleó; des de València es porta el 13%, amb un perímetre d’actuació que va del País Valencià a Aragó, Múrcia, Navarra i les Balears; per acabar, des de Màlaga es centralitza el negoci de la zona sud, que abasta Andalusia i les Canàries, que és el 16%.

La intenció és balancejar l’activitat fins a que Catalunya representi el 35%; el centre, un altre 35%, i el 30% restant, entre llevant i sud. “Tots els mercats hauran de créixer però alguns, com ara Madrid, ho ha de fer més ràpidament”, explica Cases. En aquest sentit, els 150 milions d’euros per invertir a Catalunya en els pròxims quatre anys formen part d’un paquet de 450 milions a tot lEstat.

Entre el sòl que Culmia té en propietat, destaquen les parcel·les de Can Matas, a Sant Cugat del Vallès, i part dels terrenys que anteriorment ocupava La Seda i la Paperera, a tocar de la C-31, al terme del Prat de Llobregat. Són espais pendents d’urbanitzar, per la qual cosa l’inici de la construcció està prevista per al període 2027-2030. En el primer s’aixecaran 250 habitatges i en el segon, 370, dels quals la meitat seran de lliure mercat i l’altra meitat amb algun tipus de protecció oficial, una part de compra i una part de lloguer.

Pisos de protecció.

Precisament, l’habitatge assequible ha de ser la segona pota del negoci futur de la companyia. En aquest sentit, Culmia aspira a ser soci d’ajuntaments en projectes de col·laboració publicoprivada per edificar habitatges de lloguer assequible en sòl de concessió. De fet, Culmia s’ha adjudicat tres lots de la primera fase del pla VIVE de la Comunitat de Madrid per fer aquest tipus de producte. En canvi, van descartar presentar-se a Habitatge Metròpolis Barcelona: “No s’ajustava a les nostres expectatives; a Madrid el procediment era més simplificat”, diu Cases. En tot cas, estan seguint projectes similars que estan desenvolupant altres territoris.

Construir per llogar.

La tercera pota del negoci és l’habitatge sota la fórmula del build-to-rent, promocions d’habitatge que s’exploten en règim de lloguer lliure. En aquest sentit, el fons d’inversió DWS, vinculat al Deutsche Bank, ha adquirit un projecte desenvolupat per Culmia a la Marina del Prat Vermell de Barcelona, inicialment destinat a la venda. L’any passat es van lliurar 68 habitatges d’aquesta promoció i aquest any seran 142 més. Paral·lelament, aquest 2022 també s’iniciaran dos projectes més de build-to-rent, un de 220 habitatges al barri del Gorg de Badalona, i un altre de 344 (201 amb la renda limitada), també a la Marina del Prat Vermell, que seran adquirits per un fons d’inversió per llogar. “Hi ha molta liquiditat al mercat i moltes ganes d’aquest producte, si trobem sòl, el comprador no faltarà”, diu el responsable de Culmia a Catalunya.

La promotora, té una plantilla de 120 treballadors, 50 a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.