Economia

estats units

Biden redobla la pressió sobre Rússia i anuncia que 30 països ampliaran l’oferta de petroli

El president dels EUA afirmar que les nacions “s’estan unint per impedir que Putin utilitzi com arma els seus recursos energètics”

El president nord-americà, Joe Biden, ha anunciat que trenta països s’uniran als Estats Units per posar “desenes de milions” de barrils de petroli en el mercat per a frenar la pujada de preus per la guerra a Ucraïna.

“Les nacions s’estan unint per a impedir que [el president de Rússia, Vladímir] Putin usi com a arma els seus recursos energètics”, va afirmar Biden en declaracions a la premsa a la Casa Blanca.

El president nord-americà ha revelat que avui mateix trenta nacions han arribat a un acord per a augmentar l’oferta de petroli en el mercat, satisfer la demanda i intentar abaixar els preus. No ha revelat, però quines nacions han arribat a aquest acord, però ahir, dijous, la Casa Blanca va avançar que els EUA estaven mantenint converses amb la trentena de països que formen part de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE).

Els membres de l’AIE van celebrar aquest divendres una reunió extraordinària per a debatre possibles accions per a donar estabilitat al mercat petrolier internacional.

La reunió ha tingut lloc l’endemà que Biden ordenés l’alliberament d’una quantitat rècord de la reserva de petroli del seu país (un milió de barrils diaris durant els pròxims sis mesos) per a intentar frenar la pujada de preus.

El pla de Biden servirà per a afegir al mercat global un total de 180 milions de barrils de petroli (1 milió al dia durant 180 dies o sis mesos), però l’impacte podria ser relatiu perquè l’aportació dels EUA només suposa un 1% de la demanda global.

A més, Rússia ha deixat de posar en el mercat uns 3 milions de barrils al dia.

Biden ja va revelar ahir dimarts que estava coordinant-se amb els seus aliats de tot el món i esperava que altres nacions aportessin entre 30 i 50 milions de barrils de cru.

L’AIE ja va acordar el passat 1 de març, una setmana després de la invasió russa d’Ucraïna, alliberar 60 milions de barrils de petroli de les reserves estratègiques dels seus membres a tot el món.

En aquest moment, els Estats Units van posar en el mercat 30 milions de barrils de cru, just la meitat del que va acordar l’AIE. L’anunci d’ahir, dijous, de Biden ja ha tingut un efecte en els mercats i, de fet, el preu del petroli intermedi de Texas (WTI), de referència als Estats Units, ha obert aquest divendres amb una baixada de l’1,3%, fins a 98,95 dòlars el barril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia