Economia

El govern proposa fer un grup de recerca per salvar Merck

La decisió de la multinacional Merck Serono de tancar el Laboratori de Bioinvestigació (LBI) ha agafat per sorpresa la comunitat científica catalana i l'administració, i ni els uns ni els altres hi troben sentit. El cop d'efecte del grup alemany, que va fer l'anunci només verbalment però amb caràcter oficial divendres de la setmana passada als 34 investigadors que configuren el seu equip de recerca al Parc Científic de Barcelona, ha posat en marxa els engranatges dels departaments d'Innovació i Salut de la Generalitat per intentar trobar una solució o alternativa al tancament.
Responsables de les dues conselleries mantindran en data propera una reunió amb la direcció de la companyia i els investigadors per avaluar la situació, segons fonts consultades. No obstant això, ahir al vespre, els 34 treballadors que han de deixar el seu lloc de treball a finals d'any no tenia notícia d'aquesta possible trobada i, més encara, explicaven que la direcció de Merck no ha mantingut cap nou contacte amb ells. Amb tot, l'empresa ha anunciat que informarà els afectats dilluns que ve.

Fonts del departament d'Innovació destacaven que s'ha tractat d'una decisió unilateral de la multinacional que "preocupa molt" el govern, tot i que no és un fet aïllat sinó que Merck té previst tancar altres centres de R+D d'Europa i "ha començat per Catalunya". Una de les possibles solucions per buscar una via de continuïtat al Laboratori de Bioinvestigació seria, segons Innovació, constituir un grup de recerca, amb la creació d'una empresa, assumida per l'actual equip investigador que treballaria per donar servei a altres empreses, inclosa la mateixa Merck.

Però d'aquesta opció, els treballadors de l'LBI tampoc en saben res i, a més, insisteixen que rebutgen "el tancament del laboratori, perquè no hi ha raons econòmiques, ni de productivitat, ni de qualitat de la feina que ho justifiquin, ni que contradiguin els objectius globals establerts per l'empresa" des de la seva creació el 1961.

El cap del grup d'oncologia de l'LBI, Francesc Mitjans, amb un rotund "no pot ser que l'LBI deixi Barcelona", explicava que el centre ha estat un dels impulsors a Catalunya i Espanya d'una importantíssima xarxa de recerca preclínica i clínica centrada des dels anys 80 bàsicament en el camp de l'oncologia i farmacologia.

Impacte econòmic
"Tots aquests anys -afegia Mitjans- hem establert col·laboracions amb empreses privades, centres públics de recerca, departaments específics d'hospitals de Catalunya, el País Valencià i País Basc, universitats... que han originat una significativa xarxa d'investigació biomèdica fent una importantíssima aportació científica".

Això ha estat reconegut el 2007 i per tretzè any consecutiu pel ministeri d'Indústria, que els ha atorgat la qualificació d'excel·lent pel seu programa d'investigació. Una mostra més que l'R+D+I encapçalat per l'LBI "representa un impacte positiu en l'economia de l'empresa en el context dels programes nacionals d'ajuda a la recerca".

Per aquest motiu, els treballadors volen que les institucions públiques s'impliquin perquè Merck s'ha dotat durant anys de recursos econòmics destinats a promoció de la recerca, bàsicament a través dels programes Profit i Profarma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.