Economia

Acord a la UE per fixar salaris mínims dignes

La directiva establirà criteris com ara el cost de la vida per decidir la retribució mínima

Reforça la negociació col·lectiva

Pas cap endavant de la Unió Europea (UE) per aplacar la pobresa laboral. Després de vuit rodes de negociació, les institucions comunitàries van tancar ahir un acord per fixar salaris mínims adequats a tots els països del bloc. A partir d’ara s’establiran criteris, com ara les condicions socioeconòmiques i el cost de la vida, perquè els governs fixin salaris adequats segons aquests paràmetres.

Per fer-ho, es proposa als països crear una cistella de béns i serveis a preus reals perquè a partir d’aquí fixin un salari adequat. A més, l’acord al qual han arribat les institucions comunitàries preveu que els salaris mínims establerts per llei s’hagin d’actualitzar almenys cada dos anys i cada quatre allà on s’utilitza la indexació automàtica.

“És un missatge important que envia la Comissió Europea per remarcar la importància dels salaris”, va dir el comissari de Treball, Nicolas Schmit, després de tancar un pacte per a una directiva basada en recomanacions, però que en la pràctica no obliga els estats a aplicar els criteris fixats.

Text provisional

No es tracta en cap cas d’un salari mínim idèntic a tots els estats de la Unió Europea, que seria difícil d’assolir per les grans diferències socioeconòmiques dins del bloc. L’objectiu de la iniciativa és que, malgrat les particularitats econòmiques i socials, els treballadors dels Vint-i-set tinguin un nivell de vida digne.

L’acord és encara provisional en espera que l’eurocambra i el Consell el ratifiquin. Actualment, 21 dels 27 estats de la Unió Europea tenen un salari mínim per llei, que va dels 332 euros mensuals de Bulgària als 2.202 euros mensuals de Luxemburg. Per contra, Dinamarca, Suècia, Itàlia, Xipre, Àustria i Finlàndia tenen un salari mínim protegit per la negociació col·lectiva. De fet, l’acord sí que obliga els estats a impulsar la negociació col·lectiva perquè sigui d’almenys el 80%. Si un estat no arriba a aquest llindar, haurà de presentar un pla amb mesures per aconseguir-ho.

Dos anys després que la Comissió Europea fes la proposta, els negociadors confien que el text s’aprovi finalment al juliol. Després, els estats tenen dos anys per transposar la directiva a la seva legislació.

LA FRASE

És un missatge que envia la Comissió Europea per remarcar la importància dels salaris
Nicolas Schmit
Comissari Europeu de Treball

Carregador universal per a mòbils, tauletes i càmeres

Tenir un sol carregador per a la majoria dels dispositius electrònics ja està a prop de ser una realitat. Els negociadors del Parlament Europeu i el Consell van tancar ahir un acord polític per materialitzar una de les propostes estel·lars de la Comissió Europea: el carregador únic.

Mòbils, tauletes, càmeres, llibres electrònics, videoconsoles i auriculars, entre altres aparells, tindran un carregador universal del tipus USB-C. A més, s’harmonitza també la velocitat de càrrega, independentment del dispositiu de què es tracti. De moment, queden fora de l’obligatorietat de tenir el carregador únic els ordinadors portàtils, als quals es dona 40 mesos més després que entri en vigor la normativa per adaptar-se. Tampoc s’aplicarà als rellotges intel·ligents ni als que mesuren l’activitat física. La iniciativa, que l’executiu comunitari calcula que evitarà unes 11.00 tones de residus electrònics l’any, té una llarga història. Brussel·les la va proposar per primer cop l’any 2009, quan va arribar a un acord amb els principals fabricants per reduir de 30 a 3 els carregadors existents. Ara, només falta la ratificació final de l’eurocambra i el Consell perquè es materialitzi el carregador universal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia