UP denuncia que hi ha ajuntaments que prohibeixen l'ús de fems als camps

Reclamen que s'acabe «la pressió»

Els page­sos de les Ter­res de l'Ebre es quei­xen que són vícti­mes de mob­bing, però no per part de la gent de ciu­tat, sinó per alguns ajun­ta­ments. «Nosal­tres no volem cri­mi­na­lit­zar la gent que ve de Bar­ce­lona, sinó que el que ens molesta són aque­lles orde­nan­ces que fa l'admi­nis­tració i que per­ju­di­quen l'acti­vi­tat de les nos­tres explo­ta­ci­ons», va dir el mem­bre de la comissió per­ma­nent d'UP Josep Car­les Vicente.

Con­cre­ta­ment, UP va expo­sar el cas de dos ajun­ta­ments ebrencs, com són el d'Ull­de­cona i d'Aldo­ver, que han apro­vat una orde­nança muni­ci­pal sobre dejec­ci­ons rama­de­res que, segons el sin­di­cat agrari, pro­hi­beix l'apli­cació de fems a la terra. «Tenim una sei­xan­tena de pro­ces­sos jurídics en marxa con­tra les orde­nan­ces d'ajun­ta­ments que per­ju­di­quen l'acti­vi­tat agrària», va expli­car el coor­di­na­dor d'UP a les Ter­res de l'Ebre, Joan Mon­tesó. Per això, el sin­di­cat agrari reclama que es pose fi a la pressió «injusta» i «il·legal» de l'acti­vi­tat agrària i es porte a terme un con­trol real i efec­tiu de les orde­nan­ces muni­ci­pals i de les nor­mes urbanísti­ques.

Aquesta és una de les mesu­res que demana UP per com­ba­tre la crisi econòmica, que també afecta el camp. «Farem arri­bar les nos­tres pro­pos­tes al Par­la­ment perquè el Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura sem­bla que no està per la labor», va afir­mar Mon­tesó, que hi va afe­gir: «Al govern, li pre­o­cupa molt que ple­guen els tre­ba­lla­dors de Seat, però no fa cas del fet que, en els dar­rers dos anys, més de 16.000 actius agra­ris dels país han aban­do­nat l'acti­vi­tat.» UP adver­teix que, si no s'empre­nen mesu­res aviat per superar la crisi, les zones rurals s'aca­ba­ran des­po­blant. «Cata­lu­nya aca­barà reduint-se a Bar­ce­lona i l'àrea metro­po­li­tana», va dir el coor­di­na­dor d'UP a les Ter­res de l'Ebre.

Altres pro­pos­tes del sin­di­cat agrari con­sis­tei­xen a des­bu­ro­cra­tit­zar el Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, és a dir, a dis­mi­nuir els cos­tos del con­tracte glo­bal d'explo­tació. «Es tracta d'un con­tracte impo­sat de manera uni­la­te­ral per Agri­cul­tura que no té res a veure amb el pla pilot que es va con­sen­suar amb Unió de Page­sos», va dir Vicente. També recla­men que s'asse­gu­ren uns preus jus­tos i unes regles de mer­cat equi­ta­ti­ves. [Més infor­mació a la plana 21 d'Eco­no­mia.]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.