Economia

MIREIA VIAL

PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ DE GUIES DE GIRONA

“Ens costa lluitar contra l’intrusisme”

Explica que l’abaixador de Pedret de Girona per als autobusos turístics és una bona solució

Diu que amb la pandèmia ho van passar malament, però que ara es comença a reactivar

Demanem que les lleis canviïn per protegir el col·lectiu de l’intrusisme, encara que sigui a escala local
Estem tots molt preparats perquè els mesos de temporada baixa no deixem mai de formar-nos

És, des de fa prop de tres anys, la pre­si­denta de l’Asso­ci­ació de Guies de Girona, una enti­tat que dona cober­tura a aquests pro­fes­si­o­nals de tota la demar­cació. Explica que el feno­men dels free tours creix a la demar­cació i que, tot i que des de l’asso­ci­ació llui­ten per evi­tar l’intru­sisme, els costa molt perquè “hi ha una llei euro­pea que diu que tot­hom pot expli­car el que vul­gui al car­rer”. Asse­gura també que la polèmica que es va gene­rar quan a la ciu­tat de Girona es van treure els auto­bu­sos turístics del cen­tre de la ciu­tat ja s’ha solu­ci­o­nat amb el bai­xa­dor de Pedret.

Des de quan es pre­si­denta de l’Asso­ci­ació de Guies de Girona?
Des de finals del 2019, i en aquests moments som una cin­quan­tena d’asso­ci­ats. Ara, però, fem un canvi de tres càrrecs de la junta, però jo seguiré sent la pre­si­denta.
Quin és l’objec­tiu de l’asso­ci­ació?
Fem d’ambai­xa­dors de la ciu­tat o del ter­ri­tori que visita la gent. Vull dir que som recep­tors i expli­quem al visi­tant el que vol conèixer amb l’objec­tiu que gau­deixi i que ho passi bé, però des d’una pers­pec­tiva d’un pro­fes­si­o­nal titu­lat.
El sec­tor com ha pas­sat aquests dos anys de pandèmia?
Fatal. Amb l’agreu­jant que quan ens van con­fi­nar, el març del 2020, nosal­tres veníem de tem­po­rada baixa i el mes de març és quan es torna a reac­ti­var tot. Per tant, el tan­ca­ment ens va obli­gar a dei­xar-ho tot fins l’any següent. Vam pas­sar al zero abso­lut. L’any pas­sat, va ser un anar fent, però sense arri­bar al nivell d’abans de la pandèmia. Aquest any, però, comença a ser més bo.
S’està reac­ti­vant?
No pen­seu que tin­guem molta i molta feina. No. En la nos­tra pro­fessió, pots tenir un dia de feia i dies que no facis ben res. A més, la gent va a última hora. Tret de les visi­tes que orga­nit­zen les esco­les, que són més en tem­po­rada baixa, i d’algu­nes agències de viat­ges, en ter­mes gene­rals el cli­ent nor­mal va a última hora. Gent que pot­ser arriba avui a Girona i vol fer una visita a la tarda. Actu­al­ment, no hi ha tanta pre­visió com havia abans. Fins i tot alguna agència de viat­ges o grups que con­trac­ten una visita per a un nom­bre deter­mi­nat de per­so­nes però que, a l’hora de la veri­tat, aca­ben venint la mei­tat.
I el visi­tant majo­ri­tari que reben és l’estran­ger?
Ja hi ha turisme estran­ger, però també fem visi­tes per a visi­tants cata­lans i de l’Estat espa­nyol. Una mica de tot.
Bàsica­ment, tre­ba­llen amb agències de viat­ges i grups?
Depèn. Tant tre­ba­llem amb agències que con­tac­tin amb nosal­tres com fem els cre­uers que arri­ben a Palamós o a Roses i els ofe­rim dife­rents visi­tes com ara a pobles medi­e­vals de l’Empordà, Dalí o a la ciu­tat de Girona. Però també fem cli­ents par­ti­cu­lars.
I el cli­ent com s’hi posa en con­tacte?
A través del telèfon o del cor­reu que tenim a l’asso­ci­ació.
Quan el cli­ent ve a la demar­cació busca visi­tar les ico­nes o fer visi­tes dife­rents?
Depèn de les inqui­e­tuds de cada per­sona o grup, però, en gene­ral, gau­dir d’una ciu­tat o d’una demar­cació que, d’entrada, molta gent ja sap que té molt de patri­moni i hi ha mol­tes opci­ons per fer, que li han comen­tat que la ciu­tat de Girona és molt agra­da­ble i que és molt fàcil conèixer-la cami­nant i sense grans com­pli­ca­ci­ons...
Els ‘free tours’ també han arri­bat a Girona?
Sí. Van tri­gar més a entrar que a altres pobla­ci­ons, però també han arri­bat. Els free tours són gent que ofe­reix ser­veis de visi­tes o rutes gratuïtament i que només cobra la pro­pina que la gent els vol donar pel ser­vei que han ofert. Abans d’ini­ciar la visita, indi­quen que no tre­ba­llen per cap preu fix i que siguis tu qui valo­ris la feina que han fet. Però, és clar, efec­ti­va­ment, això és intru­sisme, perquè són guies que no estan titu­lats, no tenen acre­di­ta­ci­ons de guies ofi­ci­als. La gent els dona el que vol i, segu­ra­ment, al final aca­ben pagant el mateix que ens paga­rien a nosal­tres. En canvi, com que ells cobren pro­pi­nes, com més grans són els grups, més cobren. A Girona, hi ha un decàleg que diu que s’han de por­tar grups petits, i mol­tes vega­des això no ho com­plei­xen.
I és pos­si­ble llui­tar con­tra l’intru­sisme?
A nosal­tres ens costa molt llui­tar con­tra això, perquè hi ha una llei euro­pea que diu que al car­rer tot­hom pot expli­car el que vul­gui, i aquí és on topa la nos­tra lluita. És clar que una per­sona que ofe­reix un free tour no pot entrar dins d’un monu­ment a expli­car res, però el car­rer és molt gran. Nosal­tres piquem pedra amb l’admi­nis­tració i dema­nem que les lleis canviïn per poder pro­te­gir el col·lec­tiu, encara que sigui a escala local. Perquè, a vega­des, s’ha par­lat d’altres llocs d’Europa i hi ha molts espais que estan molt con­tro­lats i on només es pot entrar si ets guia ofi­cial. Això aquí costa molt, però no dei­xem de llui­tar, tant des de l’asso­ci­ació com també en l’àmbit dels guies de Cata­lu­nya, a través de l’asso­ci­ació Agui­cat. Inten­tem can­viar les coses.
Però als guies ofi­ci­als els hau­ria de ser­vir el fet de tenir una for­mació.
Evi­dent­ment. Si vas al metge, vols que sigui titu­lat, no? Doncs si hi ha un pro­fes­si­o­nal que fa de guia ofi­cial vol dir que té una for­mació i paga uns impos­tos per tre­ba­llar fent de guia i uns autònoms.
I l’intru­sisme creix?
Hi ha empre­ses de free tours glo­bals i d’altres que són més locals. S’anun­cien com a empre­ses que ofe­rei­xen visi­tes gratuïtes, però que, després, ser­vei­xen d’ham per a altres visi­tes que sí que cobren. Evi­dent­ment, no tot­hom fun­ci­ona així. Els qui fan això solen ser les empre­ses més grans, que fun­ci­o­nen inter­na­ci­o­nal­ment i que també ope­ren a la demar­cació.
Les pro­blemàtiques d’aquest intru­sisme són gene­rals?
Sí. És a tot arreu. A la demar­cació de Girona ha tar­dat més a arri­bar que a Bar­ce­lona, però hi ha arri­bat igual.
Ha expli­cat que a Girona hi ha un decàleg de grups petits.
Això és un decàleg que s’ha fet des del con­sis­tori. Hi ha unes nor­mes escri­tes i no escri­tes que diuen que si pas­ses pel Barri Vell no pots anar amb grups grans i no pots uti­lit­zar un micròfon perquè moles­taràs els veïns que hi viuen. Això està pro­hi­bit. A nosal­tres mai de la vida ens hi veuràs, men­tre que d’altres sí que ho fan. Nosal­tres anem amb radi­o­guies i par­lem als visi­tants a través d’un micròfon petit; això fa que la gent que viu al Barri Vell no et senti i, per tant, no moles­tes a ningú amb el soroll. També inten­tem no atu­rar-nos en espais estrets o petits per no obs­ta­cu­lit­zar el pas a ningú. Hi ha tota una sèrie de punts que els guies ofi­ci­als seguim sem­pre per no moles­tar, perquè un dels grans pro­ble­mes del Barri Vell de Girona és que la gent hi viu i els has de res­pec­tar, mal­grat que nosal­tres estem fent la nos­tra feina. Grups petits, no entor­pir el pas, no cri­dar i no anar amb micròfons, entre d’altres.
Abans de la pandèmia, l’Ajun­ta­ment de Girona va treure els auto­cars turístics del cen­tre de la ciu­tat i es va gene­rar molta polèmica. Ara, amb el nou abai­xa­dor fun­ci­ona bé?
A prin­cipi del 2019, l’Ajun­ta­ment de Girona va deci­dir can­viar la ubi­cació de l’apar­ca­ment d’auto­cars turístics de Beren­guer Car­nis­ser i s’havia d’anar al pavelló de Fon­ta­jau o a l’estació d’auto­bu­sos de Girona. La majo­ria anava a Fon­ta­jau i això volia dir que havies de tra­ves­sar tota la Devesa. Era massa lluny del cen­tre de la ciu­tat. Tot això és veri­tat que va pro­vo­car un cert males­tar entre els guies turístics, perquè algun havia per­dut algu­nes visi­tes per les molèsties de l’apar­ca­ment. Ara, però, amb l’abai­xa­dor que s’ha fet al Pont Major és fantàstic.
Fun­ci­ona bé?
La veri­tat és que estem con­tents. L’únic pro­blema que hi ha és que, a vega­des, hi ha algun autobús que no ve de l’asso­ci­ació que s’hi ha estat més estona i els veïns se n’han quei­xat. Perquè, és clar, l’abai­xa­dor no només el fem ser­vir nosal­tres. Des de l’asso­ci­ació, tre­ba­llem perquè els auto­bu­sos que venen amb nosal­tres res­pec­tin les nor­mes.
Sem­pre es fan les matei­xes visi­tes o tre­uen nove­tats?
Ara, després de la pandèmia, no hem tret res nou. Però, abans, cada any sí que hi havia visi­tes noves, no sabria dir quan­tes, mal­grat que no és fàcil treure nove­tats i que la gent res­pon­gui.
La feina més impor­tant dels guies turístics, evi­dent­ment, és a l’estiu. Què fan la resta de l’any?
Un dels ser­veis que ofe­rim des de l’asso­ci­ació, a part de dig­ni­fi­car la nos­tra pro­fessió i donar-la a conèixer, són cur­sos que, evi­dent­ment, s’impar­tei­xen quan la feina baixa, des del novem­bre fins al març. Durant la resta de l’any, també tenim alguna visita, perquè hi ha les esco­les, però, lògica­ment, no tenim la mateixa feina que a l’estiu. Els cur­sos s’impar­tei­xen des de la uni­ver­si­tat o des del Museu de Girona. Són gent relle­vant i que sap de què parla, com ara Nolla i Sagrera.D’aquests cur­sos en fem diver­sos durant l’any.
Hi ha prou guies a la demar­cació per cobrir tota la demanda?
Sí. Som prou guies. Un guia ofi­cial tant pot fer una visita a la ciu­tat de Girona com també a Besalú o al Museu Dalí de Figue­res. Estem tots prou pre­pa­rats per fer-ho, entre d’altres coses, perquè, com ja he dit abans, no dei­xem mai de for­mar-nos.
A la demar­cació, a part de Girona ciu­tat, Besalú i el Museu Dalí, qui­nes altres visi­tes fan?
La Costa Brava, amb l’Escala, Tossa de Mar, Cadaqués, Empúries i Sant Pere de Rodes, pobla­ci­ons d’inte­rior, com ara Pera­ta­llada, Ripoll i Ullas­tret, i del Piri­neu de Girona, com és el cas de la vall de Núria i Sant Joan de les Aba­des­ses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.