Economia

Menys pomes però més dolces

Poma de Girona preveu una collida sensiblement inferior (13%) a la de l’any passat

L’evapotranspiració i la calor condicionen aquesta anyada

El clima càlid i sec ha facilitat el control de malalties per fongs

Els productors de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 88.500 tones, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), una xifra un 13% inferior a la del 2021, any en què es va registrar una producció total de 101.750 tones, la dada rècord des de la seva creació. La producció d’aquest any 2022, però, continuarà sent alta, i se situarà com una de les tres més grans en l’última dècada, amb les collites de l’any passat i la de l’any 2014.

El director de l’IRTA Mas Badia, Joan Bonany, va posar ahir en context la collita d’aquest any, en què les temperatures altes destaquen per sobre de cap altra peculiaritat. “Aquest any no s’ha establert cap rècord de temperatura alta; el que diferencia aquest any d’altres d’anteriors són les temperatures altes sostingudes des del mes de maig”, feia notar durant l’acte simbòlic de la collita de la primera poma a l’IRTA Mas Badia, a Canet de la Tallada.

El rècord aquest any es troba en l’evapotranspiració d’aigua, que l’alta temperatura fa que s’evapori i generi més necessitat d’hidratació extra. “El productor –afirma– aquest any s’hagi vist obligat a regar de més.” Aquestes dues característiques de la temporada, temperatures altes contingudes i demanda d’aigua rècord, són les que han donat la peculiaritat a la poma d’aquesta collita. El clima càlid i sec també ha facilitat el control de les malalties d’origen fúngic.

“Aquesta serà una producció important. Malgrat les dificultats de coloració en les varietats bicolors [com la gala o la red delicious], s’espera una poma bona i de qualitat pel que fa al nivell de dolçor i calibre mitjà de la fruita”, explica Joan Bonany.

Poma de Girona està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà), i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). La producció de Poma de Girona és rellevant perquè suposarà aquest 2022 el 39% de la producció de poma de Catalunya. Gairebé el 20% de la producció de l’Estat –una de cada cinc pomes produïdes a l’Estat espanyol– és de Girona.

Empreses capdavanteres

A més, dins de les quatre primeres empreses de producció espanyoles, totes catalanes, tres són de Girona. El potencial de la Poma de Girona en el context estatal s’evidencia quan el conjunt de les tres empreses de Poma de Girona estarien entre les dues principals empreses de producció de l’Estat espanyol.

Variació per varietat

Per varietats es preveu en la campanya 2022 una disminució del 3% de golden i un augment del 8% de gala. De golden es calcula que se’n colliran 28.310 tones, un 20% menys que el 2021; mentre que de gala se n’espera collir 20.940 tones, un 13% menys que l’any anterior, i de grammy smith, 13.430 tones, un 15% menys.

Aquestes xifres són altes, tenint en compte que es comparen amb l’any 2021, que va superar tots els rècords. La tendència general respecte als últims cinc anys és que s’estabilitza la producció de la golden (2% més); es nota una lleugera tendència a augmentar (un 4% més) de la gala; també tendeix a créixer la producció de la grammy smith (10% més) i de la poma fuji (un 85% més). Pel que fa a les varietats vermelles, hi ha una tendència a la baixa (17% menys). En el cas de la cripp’s pink, comercialitzada amb la denominació pink lady, hi ha un creixement sostingut (un 10% més).

Rafel Nadal i el seu primer sou

El periodista i escriptor Rafel Nadal va protagonitzar l’acte simbòlic de la collida de la primera poma de la temporada, un esdeveniment que repeteix des de ja fa deu anys.

Nadal va explicar que el seu primer sou, “com molta gent de la meva generació”, va fer-lo collint pomes: “Era per aquesta zona, cap Albons i Bellcaire, i més tard també en vaig collir a Aiguaviva.” Més tard, va explicar durant l’acte que va conduir el periodista Raül Muxach, va recórrer “els camps de pomeres amb una empresa que buscava aigua”. Muxach li preguntava per les pomeres de l’hort i Nadal va revelar que era fan de la “golden tardana”. “M’agrada tenir-les al cotxe per anar fent-hi queixalades mentre condueixo”, narrava, conscient que potser no era la millor manera de consumir-les.

També va manifestar-se fan del producte de proximitat: “Quan menges producte natural et dona un plaer enorme saber el procés i els anys d’història que hi ha al darrere.” “Quan menges poma, menges civilització”, va manifestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.