Economia

Economia

La logística no té aturador

Des del 2015 que la construcció logística a Catalunya augmenta a una mitjana de mig milió de m² anuals nous dedicats a aquest sector

Les creixents necessitats comercials fan que el sector guanyi en importància

Ni la pandèmia, ni la inflació, ni la pos­si­ble recessió que pro­nos­ti­quen alguns eco­no­mis­tes han fre­nat, aquest any, l’aug­ment cons­tant de la cons­trucció logística a Cata­lu­nya. De fet, fa set anys –des del 2015– que el ter­reny dedi­cat a aquest sec­tor no para de créixer a una mit­jana de 500.000 m² nous cada any. Les pre­vi­si­ons de CBRE, una con­sul­tora espe­ci­a­lit­zada en ser­veis immo­bi­li­a­ris, estima que el 2022 pot aca­bar amb una con­trac­tació de 800.000 m², una xifra que reforça Cata­lu­nya –i més con­cre­ta­ment la marca Bar­ce­lona– com un dels prin­ci­pals cen­tres logístics de l’Estat espa­nyol.

Aquest sec­tor està gua­nyat importància els dar­rers anys i res­pon a la neces­si­tat de crear espais per coor­di­nar, ges­ti­o­nar i trans­por­tar bens mate­ri­als des del pro­duc­tor fins al con­su­mi­dor. L’aug­ment de la com­pra a grans pla­ta­for­mes, com ara Ama­zon, obliga aques­tes empre­ses a dis­po­sar d’espais on ges­ti­o­nar l’emma­gat­ze­matge, l’inven­tari i el trans­port. Un altre exem­ple és el de l’empresa giro­nina Kave Home, espe­ci­a­lit­zada en mobles de dis­seny, que va com­prar un ter­reny a Tor­dera (Maresme) per cons­truir-hi un cen­tre logístic de 90.000 m². La marca s’ha acon­se­guit fer un lloc en el mer­cat mun­dial dels mobles i aquest és el següent pas per seguir crei­xent.

La cons­trucció es farà en dues fases: en la pri­mera etapa, s’inver­ti­ran 45 mili­ons d’euros i es cons­trui­ran els pri­mers 50.000 m² i es pre­veu que fina­litzi a prin­cipi del 2023; en la segona fase, es faran els 40.000 m² res­tants, amb un cost de 25 mili­ons d’euros.

Aquesta com­pra de Kave Home ha estat la més impor­tant de l’any, jun­ta­ment amb el llo­guer de 27.500 m² per Seur a Cas­tell­bis­bal i el de Naeko de 40.400 m² a la Bis­bal del Penedès. De fet, Cata­lu­nya és un dels motors del sec­tor, amb una inversió de 220 mili­ons d’euros el pri­mer tri­mes­tre de l’any. Aquests diners van supo­sar un des­cens de l’1,3% res­pecte al mateix període del 2021, però és la segona millor dada dels últims deu anys.

Falta sòl indus­trial a Cata­lu­nya

Un dels pro­ble­mes amb què es pot tro­bar la cons­trucció logística és la falta de ter­reny, fet que ja està pro­duint un incre­ment del preu del llo­guer per metre qua­drat. Aquest incon­ve­ni­ent –impor­tant sobre­tot a la pri­mera corona de Bar­ce­lona– s’està solu­ci­o­nant amb les edi­fi­ca­ci­ons mul­ti­ni­vell, és a dir, s’estan gua­nyant metres qua­drats en altura. Un dels ter­renys amb més interès actu­al­ment és la nau que ocu­pava Nis­san a la Zona Franca.

L’aug­ment del comerç electrònic també ha pro­vo­cat la trans­for­mació d’espais indus­tri­als en naus logísti­ques. Segons les pre­vi­si­ons de CBRE, aquest any, les ope­ra­ci­ons rela­ci­o­na­des amb el comerç electrònic con­ti­nu­a­ran tenint un pes impor­tant en el mer­cat, pro­per al 30%, en línia amb els resul­tats del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.