Economia
Perdem uns 25 euros per porc sacrificat
La crisi de la pagesia (3). El sector porcí
L'augment del preu dels cereals, matèria primera per a l’elaboració de biocombustibles, ha fet pujar el preu del pinso i, en conseqüència, incrementar els costos de producció, sobretot en el sector porcí.
Ramon Armengol fa trenta anys que treballa en una granja de porcs a Juneda, on té una explotació amb 1.000 mares, que li permeten portar uns 22.000 porcs a l’escorxador per any. L’augment del preu del pinso per als animals ha fet que els costos de la producció s’hagin incrementat “un 40 per cent” l’últim any fins al punt que acumula unes pèrdues “d’uns 25 euros per porc sacrificat”. “Hem passat de tenir beneficis a tenir moltes pèrdues”, explica Armengol.
L’esforç financer que ha de fer el pagès per sostenir aquesta situació és, segons Armengol, “brutal”. Per sobreviure durant aquest últim any, molts pagesos han anat als bancs per demanar crèdits tous tot esperant que els preus dels cereals i del petroli es normalitzin. “Les explotacions agràries no podem fer front a més de sis mesos amb aquests preus”, vaticina aquest pagès de Juneda.
Una possible solució i conseqüència de la crisi del sector porcí és, segons Armengol, incrementar el preu de la carn en origen i, per tant, també en el preu final. “Hi haurà un increment del preu dels aliments en els pròxims anys”, avisa. Així, remarca aquest pagès, “el consumidor s’ha de preparar per trobar la carn més cara al mostrador”.
Tot i que Armengol afirma que en aquests moments estan vivint “un període molt dur”, es mostra optimista. Considera que, igual que han superat altres crisis en altres èpoques, aquesta difícil situació també passarà.
Ramon Armengol fa trenta anys que treballa en una granja de porcs a Juneda, on té una explotació amb 1.000 mares, que li permeten portar uns 22.000 porcs a l’escorxador per any. L’augment del preu del pinso per als animals ha fet que els costos de la producció s’hagin incrementat “un 40 per cent” l’últim any fins al punt que acumula unes pèrdues “d’uns 25 euros per porc sacrificat”. “Hem passat de tenir beneficis a tenir moltes pèrdues”, explica Armengol.
L’esforç financer que ha de fer el pagès per sostenir aquesta situació és, segons Armengol, “brutal”. Per sobreviure durant aquest últim any, molts pagesos han anat als bancs per demanar crèdits tous tot esperant que els preus dels cereals i del petroli es normalitzin. “Les explotacions agràries no podem fer front a més de sis mesos amb aquests preus”, vaticina aquest pagès de Juneda.
Una possible solució i conseqüència de la crisi del sector porcí és, segons Armengol, incrementar el preu de la carn en origen i, per tant, també en el preu final. “Hi haurà un increment del preu dels aliments en els pròxims anys”, avisa. Així, remarca aquest pagès, “el consumidor s’ha de preparar per trobar la carn més cara al mostrador”.
Tot i que Armengol afirma que en aquests moments estan vivint “un període molt dur”, es mostra optimista. Considera que, igual que han superat altres crisis en altres èpoques, aquesta difícil situació també passarà.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.