Economia

El Banc d’Anglaterra intervé d’urgència en el mercat del deute

L’autoritat monetària del Regne Unit es llança a comprar bons davant del risc per a l’estabilitat del sistema financer del país

La lliura continua baixant

L’FMI critica el pla econòmic de Liz Truss

El Banc d’Anglaterra va fer ahir un pas endavant i va intervenir d’urgència per frenar la caiguda de la lliura i calmar els mercats. La institució monetària va anunciar un pla de compra bons a llarg termini per estabilitzar el mercat després de les turbulències provocades per la històrica rebaixa d’impostos anunciada fa una setmana pel nou govern.

Aquestes compres de bons no es faran durant un període de temps llarg, ja que estan pensades per fer front a la crisi actual. Van començar ahir i duraran fins al 14 d’octubre. L’objectiu d’aquesta mesura és, segons va indicar el mateix Banc d’Anglaterra, restaurar l’ordre dels mercats. L’autoritat monetària veu “un risc material per a l’estabilitat financera del Regne Unit” si “la disfunció” en el deute britànic continua i planteja un “enduriment de les condicions de finançament i una reducció del flux de crèdit de l’economia real”.

A més, el banc central del Regne Unit va aprovar una nova decisió sobre els tipus en la reunió de dilluns que ve, en la qual analitzarà els efectes en el creixement i la inflació del pla del govern liderat per Liz Truss, que va agafar el relleu del també conservador Boris Johnson.

La intervenció del Banc d’Anglaterra no va aconseguir frenar la caiguda de la lliura esterlina, que ahir va continuar baixant en el mercat de divises davant el dòlar, l’euro i el ien per la inquietud dels inversors davant del pla de Truss.

El pla ha estat públicament criticat pel Fons Monetari Internacional (FMI), que va qualificar l’anunciada baixada d’impostos d’excessiva i va instar l’executiu a revisar les mesures. “Tenint en compte les elevades pressions inflacionistes que hi ha en molts països, inclent-hi el Regne Unit, no recomanem paquets fiscals grans i sense objectius en aquesta conjuntura, ja que és important que la política fiscal no funcioni en contra de la política monetària”, va dir un portaveu de l’entitat amb seu a Washington. “A més, la naturalesa de les mesures britàniques probablement farà augmentar la desigualtat“, hi va afegir. L’FMI va dir que el ministre d’Economia britànic, Kwasi Kwarteng, hauria de “considerar formes de suport més específic i reavaluar les mesures fiscals, especialment les que beneficiïn les rendes altes”. La decisió de Truss d’abaixar els impostos en un moment d’inflació creixent ha sacsejat els mercats financers i ha generat preocupació entre els responsables polítics i econòmics internacionals.

LA DATA

14.10.22
el Banc d’Anglaterra
farà fins aquest dia una compra extraordinària de deute públic britànic a llarg termini.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA