Economia

alemanya

Berlín diu que l’entrada xinesa en el port d’Hamburg no tindrà influència estratègica

Diversos ministeris havien mostrat la seva oposició a la venda al gegant xinès d’una part de les participacions

El govern alemany ha acordat aquest dimecres limitar les condicions sota les quals el gegant xinès Cosco pot adquirir participacions del port d’Hamburg perquè no pugui exercir “influència estratègica”.

La viceportaveu del govern, Christiane Hoffmann, ha confirmat que el Consell de Ministres ha adoptat aquest matí aquesta decisió que ja havien avançat avui els mitjans de comunicació i que havia estat precedida d’una important polèmica.

Cosco no podrà adquirir més que el 24,9% de les accions de la terminal de contenidors Tollerort, una de les quatre d’aquest tipus que existeixen en el port, en lloc d’un 35% tal com preveia l’empresa estatal xinesa. A més, tampoc podrà obtenir cap “participació efectiva” en el control del port, ha subratllat Hoffmann, per exemple a través de llocs en el consell director o en el consell d’administració, ni disposarà de dret a veto.

El canceller, Olaf Scholz, és “conscient” de les implicacions d’una decisió així, però la seva postura és que “una participació tan reduïda no obre possibilitats d’influència estratègica per a l’empresa”, ha indicat la portaveu.

La setmana passada, els mitjans alemanys havien informat que diversos ministeris s’oposaven a la venda a Cosco d’una part de la terminal per raons de seguretat estratègica i els portaveus d’Economia i d’Afers exteriors han confirmat avui que havien manifestat “objeccions”.

Hoffman ha indicat en aquest sentit que el debat havia estat molt “intensiu” i ha apuntat a la necessitat de conjuminar “punts de vista diferents” en unes circumstàncies complexes en les quals està canviant l’”entorn estratègic”.

Per part seva, la portaveu del Ministeri d’Economia, Beate Baron, ha manifestat satisfacció amb el compromís aconseguit, ja que segons ha dit el govern no ha autoritzat l’operació sinó que ha imposat una “prohibició parcial”.

La venda no s’ha prohibit per complet, perquè la terminal en qüestió no està registrada sota la categoria d’“infraestructura crítica”, ha afirmat, i ha cridat a distingir entre aquesta terminal i el port en el seu conjunt.

El criteri a l’hora de sotmetre a examen l’operació és “si hi ha un perill per a l’ordre públic i la seguretat”, però la prohibició parcial veta, entre altres, que Cosco pugui adquirir drets extraordinaris que li permetin influir en decisions estratègiques en l’àmbit dels negocis i en qüestions de personal, va explicar.

La defensa de l’operació per part de Scholz, que viatjarà a Pequín a principis de novembre, ha estat objecte de crítiques per part dels socis menors de la coalició de socialdemòcrates, verdes i liberals.

El debat ha tingut com a rerefons els esforços de Berlín per independitzar-se de les importacions del gas rus i per assegurar les seves infraestructures després dels presumptes actes de sabotatge contra els gasoductes Nord Stream 1 i 2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA