Marxa lenta de pagesos a la C-12 per les traves a la crema de restes vegetals
La protesta ha concentrat uns 200 pagesos i una vintena de tractors
Prop de dues-centes persones i una vintena de tractors s’han manifestat aquest divendres a Tortosa per exigir agilitat en la tramitació del permís de cremes de restes vegetals. Primer s’han concentrat davant la cooperativa Soldebre i d’allí s’han desplaçat a peu i en una marxa lenta per la C-12. A les rotondes han abocat rames i han fet allò que potser els prohibiran en uns mesos, cremar rama. Estan cansats del menyspreu a la seva feina, a les “traves burocràtiques”, les “decisions de despatx” i a mesures que “entorpeixen la tasca” del sector i encareixen una producció ja amb uns costos disparats. La mobilització ha acabat a la nova rotonda de Jesús, municipi on s’ha gestat la protesta.
La manifestació dels pagesos d’aquest divendres a Tortosa es va gestar durant la darrera edició de la Fira de l’Oli de Jesús. Els problemes sorgits per rebre permisos i cremar rama han estat “la gota que ha fet vessar el got” i els agricultors han tornat a mobilitzar-se per protestar. La manifestació ha estat organitzada per Unió de Pagesos i hi ha participat el responsable d’organització, Carles Vicente, el coordinador a les Terres de l’Ebre i responsable de sectors agrícoles, Miquel Piñol, i el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball. Caball ha reconegut que la pagesia està “tipa” i cansada de “menyspreus”, sobretot després d’uns anys de preus baixíssims i uns costos que no els permeten guanyar-se la vida. “Hi ha accions i decisions que es prenen des d’un despatx sense pensar en la realitat de l’agricultura i l’entorpeixen, com és el cas de les cremes que per sentit comú hauria d’estar resolt”, ha reivindicat el coordinador sindical.
Causes sanitàries i incendis
Els sindicats agraris van aconseguir que els grups del Congrés de Diputats rectifiquessin la llei que els prohibia cremar rama de manera generalitzada, una modificació inclosa en la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular. L’última rectificació preveu autoritzacions excepcionals per cremar restes vegetals per “causa sanitària” - s’han de justificar plagues als cultius- o per risc d’incendi, però amb la “interpretació” de cada administració que ha d’emetre el permís, s’ha perdut agilitat a l’hora de poder rebre el permís, que abans es demanava i concedia l’ajuntament de fora fàcil.
“La realitat és que les administracions haurien de ser més àgils i que torni a ser com era fins ara. Tothom el rebia i quan feia vent per exemple, s’avisava si no es podia i tothom complia estrictament”, ha recordat Joan Caball. Per al coordinador d’UP, aquesta situació és fruit d’una mesura “posada en una llei que no tocava” i per part de “diputats i diputades que desconeixen el sector”. “És una norma amb pretextos mediambientals, però la realitat és que no hi ha respostes ràpides i àgils en una qüestió que no era un problema”.
La “tempesta perfecta”
La normativa no ha fet més que “sumar burocràcia” a un sector molt tocat que va enllaçant campanyes de preus baixos, més despeses, un cost de l’energia que ha incrementat un 77%, i les pèrdues per la sequera, les pedregades o les gelades. “Els primers a abandonar seran la gent jove, que no hi veurà futur”, ha advertit el coordinador del sindicat agrari. “És la tempesta perfecta”, ha afegit.