Economia

Estat espanyol

L’economia espanyola s’estanca a l’estiu

L’INE rebaixa al 0,1 % el creixement del tercer trimestre

L’institut d’estadística revisa a l’alça el creixement del segon trimestre, que puja de l’1,5 % al 2 %

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha rebaixat al 0,1 % el creixement del tercer trimestre, una dècima menys respecte a les dades avançades a l’octubre, cosa que confirma l’estancament de l’economia espanyola durant l’estiu per la contracció de la inversió empresarial i la frenada del consum.

Malgrat el seu pitjor comportament al tercer trimestre, la demanda nacional (consum i inversió) ha aportat 0,5 punts al creixement, mentre que la demanda exterior (exportacions i importacions) ha restat 0,4 punts per la desacceleració de les vendes a l’exterior.

L’INE ha revisat a l’alça el creixement del segon trimestre, de l’1,5 al 2 %, per la qual cosa l’alentiment de l’economia en el tercer trimestre ha estat d’1,9 punts.

El ministeri d’Assumptes Econòmics ha destacat en un comunicat que l’INE ha revisat a l’alça les taxes interanuals de creixement dels tres primers trimestres, “situant el conjunt de l’any per sobre de la previsió del govern (4,4 %) i de la resta d’analistes i institucions”.

La revisió de la taxa trimestral de creixement al 0,1 % és atribuïda pel ministeri a l’augment del PIB en el primer semestre de l’any.

La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha remarcat que les dades conegudes avui “apunten a un creixement clarament superior al previst”. Segons ella, les dades mostren que “l’economia espanyola es manté en un camí de forta recuperació” i “està resistint bé fins i tot en un context internacional tan complex”.

Ha afegit que la revisió a l’alça del PIB respon “a un comportament millor del previst, tant del consum com de les exportacions”.


Aturada del consum en un trimestre d’elevada inflació
L’estancament de l’economia ha arribat per la fredor del consum de les llars, que només ha augmentat el 0,1 % (1,6 punts menys que el trimestre anterior) en un context d’elevada inflació que toca sostre al juliol, amb el 10,8 %, i amb prou feines es modera al 10,5 % a l’agost.

Per contra, la despesa en consum final de les administracions públiques remunta un 1,4 % enfront de la caiguda del trimestre previ.

En el capítol d’inversió les xifres són pitjors a les avançades per a la inversió empresarial, que es contreu un 0,2 %, quan l’INE havia avançat una recuperació de l’1,3 %, i per a la inversió en habitatge, edificació i construcció, que cau el 0,6 % en lloc del 0,1 %.

La taxa d’exportacions és lleugerament millor a l’avançada, amb un avenç de l’1,5 %, que no obstant això suposa una desacceleració de gairebé quatre punts respecte del trimestre previ.

Des del punt de vista de l’activitat, l’agricultura ha estat el sector que més creix dins de l’estancament generalitzat, un 0,7 %, seguida dels serveis (0,2 %) i la construcció (0,1 %). La indústria es contreu un 0,1 %.

Dins d’aquest darrer sector, la manufactura avança un 0,5 % trimestral. Entre els serveis, l’activitat immobiliària retrocedeix un 3 % i les financeres i d’assegurances, un 1,8 %. El comerç, el transport i l’hostaleria creixen un 0,7 % i les activitats professionals, un 1,5 %.

L’ocupació de l’economia, mesurada en hores treballades, baixa un 0,1 % trimestral i els llocs de treball equivalents a temps complet creixen un 1 %.

En termes interanuals, les hores treballades augmenten un 3,3 %, una taxa similar a la del segon trimestre, i els llocs equivalents a temps complet, un 2,9 %. Aquesta xifra suposa un increment de 540.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

El PIB a preus corrents se situa en 332.044 milions d’euros, el més elevat de la sèrie històrica de l’INE.

La renda nacional bruta i la renda nacional disponible bruta creixen un 1,5 % i un 1,4 %, respectivament, respecte del trimestre anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia