Economia

LuxQuanta avança la ciberseguretat quàntica

La ‘deeptech’ crea un sistema de distribució de claus quàntiques que encripta les dades de la comunicació digital, capaç d’integrar-se a les actuals xarxes òptiques

La companyia és una de les quatre del món que fabrica la variant CV-QKD

La deeptech LuxQuanta va presentar durant el Mobile World Congress d’enguany el seu primer sistema de distribució de claus quàntiques NOVA LQ, un dispositiu que encripta les dades de la comunicació digital utilitzant propietats de la física quàntica, capaç d’integrar-se a les xarxes de comunicacions convencionals. Amb un abast mitjà de 40 km, la tecnologia desenvolupada per la companyia es dirigeix sobretot a ultraprotegir les comunicacions digitals en entorns metropolitans, les que es realitzen ara però també les que tindran lloc quan les ciutats siguin del tot intel·ligents.

La seguretat en les comunicacions implica, ara per ara, un intercanvi de claus secretes entre usuaris. “La fortalesa d’aquestes claus resideix en complexes funcions matemàtiques, impossibles de resoldre per un ordinador actual, però que es tornaran altament vulnerables quan es disposi d’un computador quàntic amb prou capacitat per processar les dades”, explica Vanesa Díaz, CEO de LuxQuanta. Tanmateix, i pensant en un futur no gaire llunyà, ningú té cap garantia que no hi ha grups de hackers emmagatzemant dades xifrades avui per poder accedir-hi en el futur, quan la computació quàntica estigui prou madura. “Per això és imprescindible implementar les solucions adequades al més aviat possible”, aconsella Díaz.

Ultraseguretat.

El sistema de criptografia quàntica (QKD) garanteix que qualsevol intent d’un intrús per observar la informació del canal quàntic deixarà un rastre que podrà ser detectat pel receptor. Tant per l’alt nivell de seguretat com pel seu gran potencial, el sistemes QKD resulten idonis per ser desplegats en aplicacions que requereixin xifrat ultrasegur d’informació.

Sota aquest context de recerca de la hiperseguretat, LuxQuanta ha desenvolupat una variació de la tecnologia QKD anomenada QKD de Variable Contínua (CV-QKD). “Aquesta variant es construeix amb components comercials de la indústria de les telecomunicacions ja madurs, combinats i controlats per una electrònica potent i un programari desenvolupat pel nostre equip d’R+D, que permet una instal·lació més senzilla en xarxes òptiques ja desplegades”, explica Díaz. En canvi, els sistemes comercialitzats fins ara, els Discrete Variable QKD (DV-QKD), requereixen d’una xarxa òptica pròpia.

LuxQuanta va sorgir com a spin-off de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat a Castelldefels (Barcelona). Després de quatre anys d’investigacions dutes a terme pel grup d’Optoelectrònica de l’institut, Sebastián Etcheverry, doctor en física aplicada i actual CTO de l’empresa, i Saeed Ghasemi, doctor en enginyeria i responsable de la unitat de processament de dades, van fundar la companyia el maig del 2021. A hores d’ara, l’equip multidisciplinari de LuxQuanta està format per divuit professionals experts en electrònica, programació, tecnologies quàntiques, telecomunicacions i desenvolupament de programari.

Dades crítiques.

L’empresa vol convertir-se en un dels grans referents europeus en la investigació i la fabricació de sistemes de criptografia quàntica CV-QKD, no només pel primer sistema que van presentar a l’European Quantum Space, al MWC d’enguany, el NOVA LQ, sinó per les investigacions i desenvolupament al voltant del seu sistema amb fotònica integrada, “que permetrà una optimització en l’escalat de la tecnologia, apropant-la encara més al mercat”, assegura Díaz.

LuxQuanta és l’única companyia de l’Estat espanyol dedicada al desenvolupament i a la comercialització de la variant CV-QKD, de la qual només hi ha quatre fabricants a tot el món, inclosa l’empresa catalana. El sistema NOVA LQ està dirigit a operadores de telecomunicacions, empreses dedicades a la ciberseguretat i entitats governamentals, financeres i sanitàries. La companyia està fent a hores d’ara proves pilot amb els principals operadors europeus de telecomunicacions i entitats financeres de l’Estat. A més, també col·labora amb agències de certificació i seguretat europees perquè la seva tecnologia pugui ser utilitzada per entitats governamentals.

Al capdavant del projecte Quarter

La Unió Europea ha reconegut la innovadora i funcional tecnologia de LuxQuanta i ha designat la deeptech catalana coordinadora del projecte europeu Quarter, una iniciativa conjunta per a la industrialització de la seva tecnologia QKD, en què també participen empreses de França, Holanda i Alemanya. La UE està apostant fort per la tecnologia quàntica, aportant nombrosos fons per al desenvolupament i la fabricació de sistemes d’encriptació QKD, amb l’objectiu de protegir les comunicacions digitals i de garantir la seva sobirania i independència tecnològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.