Economia

economia

Donohoe diu que cal assegurar la resiliència dels bancs arran del cas del Silicon Valley Bank: “Els xocs poden passar”

El president de l’Eurogrup reitera que la UE no té exposició directa amb l’entitat i defensa la “bona salut” del sector

El pre­si­dent de l’Euro­grup, Pasc­hal Dono­hoe, ha subrat­llat la importància d’asse­gu­rar la resiliència del sis­tema ban­cari euro­peu arran de la fallida del banc nord-ame­ricà Sili­con Valley Bank, la més gran des de la crisi finan­cera del 2008.

En una roda de premsa poste­rior a la reunió dels minis­tres de finan­ces de l’euro­zona, cele­brada aquest dilluns a Brus­sel·les, Dono­hoe ha avi­sat que casos com aquest “són el recor­da­tori que els xocs poden pas­sar”. No obs­tant això, el diri­gent irlandès ha apun­tat que la Unió Euro­pea no té expo­sició directa amb l’enti­tat esta­tu­ni­denca i ha defen­sat la “bona salut” del sec­tor ban­cari comu­ni­tari.

En la mateixa línia s’ha expres­sat el comis­sari d’Eco­no­mia, Paolo Gen­ti­loni, qui ha asse­nya­lat que casos com el de Sili­con Valley Bank recor­den que “no estem fora de la incer­tesa”. En aquest sen­tit, Gen­ti­loni ha apun­tat que Brus­sel·les segueix “de ben a prop” la situ­ació i que pren nota de les deci­si­ons que està adop­tant el govern dels Estats Units per fer-hi front.

Pre­gun­tats per si el cas de Sili­con Valley Bank podria tenir efec­tes sobre la política de tipus d’interès del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), ambdós diri­gents han rea­fir­mat el seu suport a l’orga­nisme i s’han limi­tat a des­ta­car que la importància que les seves deci­si­ons gau­dei­xin de “plena inde­pendència”.

Una set­mana després que la Comissió Euro­pea pre­sentés una pri­mera pro­posta sobre les ori­en­ta­ci­ons fis­cals de cara al 2024, els minis­tres de la zona euro han emès aquest mateix dilluns un comu­ni­cat con­junt sobre les regles fis­cals apun­tant en la mateixa direcció que les reco­ma­na­ci­ons de l’exe­cu­tiu.

En l’escrit, els diri­gents defen­sen que cal man­te­nir una política fis­cal “pru­dent” de cara als anys 2023 i 2024 per tal d’asse­gu­rar “la sos­te­ni­bi­li­tat del deute a mitjà ter­mini”. Alhora, subrat­llen la neces­si­tat de garan­tir “un crei­xe­ment econòmic sos­te­ni­ble”, tenint en compte “la tran­sició verda i digi­tal” i les inver­si­ons i refor­mes per man­te­nir la resiliència del sis­tema.

Pels minis­tres de finan­ces de la zona euro, “cal evi­tar mesu­res que incre­men­tin de forma per­ma­nent el dèficit” i, a la vegada, actuar de forma coor­di­nada per garan­tir “la igual­tat de con­di­ci­ons en el mer­cat”.

Dono­hoe també ha apun­tat que la taxa inflació acu­mula qua­tre mesos con­se­cu­tius a la baixa. És per això que ha subrat­llat la importància de començar a adap­tar les mesu­res de suport fis­cal a la situ­ació actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.