Economia

Zander Foods basteix un grup vertical de xarcuteria alemanya

L’empresari Jordi Farré també vol integrar explotacions ramaderes

El hòlding està elaborant un pla estratègic que preveu diversificar cap als embotits

Zan­der Foods està bas­tint un grup empre­sa­rial ver­ti­cal al vol­tant de la xar­cu­te­ria ale­ma­nya que va des de la pro­ducció i la dis­tri­bució de sal­sit­xes fins a la venda mino­rista i la res­tau­ració, i que aspira a créixer en la cadena inte­grant la cria ani­mal: “La intenció és opti­mit­zar cos­tos i con­tro­lar la traçabi­li­tat del pro­ducte”, asse­gura Jordi Farré, pro­pi­e­tari de les dife­rents empre­ses, que fac­tu­ren uns 26 mili­ons d’euros de manera con­so­li­dada.

Farré, que ha estat invo­lu­crat en mol­tes ini­ci­a­ti­ves empre­sa­ri­als d’engi­nye­ria indus­trial (actu­al­ment té el 50% de Ken­ned Group), va entrar en el sec­tor de l’ali­men­tació el 2021, amb l’adqui­sició de Carns Pont, una dis­tribuïdora molt cen­trada en el canal Horeca que es tro­bava en con­curs de cre­di­tors. “M’ha ser­vit per apren­dre del sec­tor, conèixer el mer­cat i mun­tar un bon equip de gestió”, asse­nyala Farré.

El 2022 va sor­gir l’opor­tu­ni­tat d’adqui­rir l’ela­bo­ra­dora Lasus Marsà, espe­ci­a­lit­zada en els pro­duc­tes de xar­cu­te­ria ale­ma­nya amb la marca Max Zan­der. És una empresa fun­dada el 1921 pel car­nis­ser ale­many Maxi­mi­lian Zan­der, que va intro­duir a Cata­lu­nya les sal­sit­xes de Frank­furt, les tiro­le­ses, les cer­vela o els bratwursts, i que el 1968 va ser adqui­rida per empre­sa­ris locals del sec­tor -l’empresa és a Mont­cada i Rei­xac-. La jubi­lació del pro­pi­e­tari sense relleu va pro­pi­ciar la venda, que es va con­cre­tar el gener pas­sat, finançada en part amb fons pro­pis de Jordi Farré i en part amb un crèdit sin­di­cat de l’ICF i el Banc San­tan­der. En aquests moments hi ha en marxa una inversió de 4 mili­ons d’euros per moder­nit­zar i digi­ta­lit­zar la planta. El 40% dels cli­ents són del sec­tor de la res­tau­ració, par­ti­cu­lar­ment frank­fur­te­ries; el 30%, xar­cu­te­ries, i el 20% de les ven­des es des­ti­nen a super­mer­cats.

En el pri­mer semes­tre de l’any, van tenir lloc dues ope­ra­ci­ons de com­pra més. D’una banda, es va con­cre­tar la incor­po­ració al grup de l’ense­nya Tesi Fresc, una cadena de car­nis­se­ries i xar­cu­te­ries amb deu esta­bli­ments a Bar­ce­lona, Sant Joan Despí, Arenys de Mar, Cam­brils (2), Cunit, Vila­seca, Valls, el Ven­drell i les Gavar­res. I d’una altra, es va fer l’ope­ració de com­pra d’Espe­ci­a­li­da­des Elave, una empresa cen­trada en ela­bo­rats de pollas­tre.

En paral·lel, el nou grup, bate­jat com a Zan­der Foods, ha obert dos res­tau­rants de sal­sit­xes Frank­furt, a Vic i a Man­lleu, i un encla­va­ment a la Unió Espor­tiva d’Horta.

“Ara volem tirar enrere en la cadena”, avança Jordi Farré. El grup com­pra carn direc­ta­ment a rama­ders i estan estu­di­ant la inte­gració d’alguna granja gran d’engreix al hòlding.

“Jo soc un nou­vin­gut al món de la carn, però estic com­prant talent, conei­xe­ment i car­tera de cli­ents”, subrat­lla l’empre­sari. Actu­al­ment Zar­der Foods està en 2.250 punts de venda i fan uns 600 envi­a­ments de pro­duc­tes al dia.

El grup tre­ba­lla en l’ela­bo­ració d’un pla estratègic que Farré vol que con­tin­gui idees de diver­si­fi­cació, i con­creta: “Podríem entrar en el món dels curats (embo­tits).” També volen créixer fora: Max Zan­der viu com una fita impor­tant haver introduït les seves sal­sit­xes a Ale­ma­nya.

Pre­gun­tat sobre si Amet­ller Ori­gen és un refe­rent, Farré diu que sí en ambició, però no en model: “Ells estan cen­trats més en el retail i nosal­tres en la dis­tri­bució.”

Una Indústria desconeguda

La guerra del frànkfurt treu el sector a la llum

El 26 de maig passat, els sis Frankfurts de Casa Vallès -entre els quals el famós Frankfurt Pedralbes- van avisar els seus clients que tancaven temporalment per falta de salsitxes. Pocs dies abans, el dia 13, un incendi havia destruït la planta de la càrnia Schara a Mercabarna, especialitzada en xarcuteria alemanya. Però el cas és que Casa Vallès des de feia molts anys adquiria les seves a Lasus Marsà (Max Zander). Aleshores? Els relats periodístics apuntaven cap a una direcció: el culpable era l’ambiciós nou propietari de Lasus Marsà, per les condicions que havia imposat per renovar el contracte amb Casa Vallès, segons algunes versions, o perquè va decidir desviar les salsitxes a Bonpreu, aquest sí afectat per l’incendi de Schara, el seu proveïdor, per una suposada camaraderia entre empresaris independentistes, segons d’altres. Sobre tot plegat Jordi Farré diu que la decisió de deixar de comprar salsitxes Max Zander va ser de Casa Vallès i deixa caure una possible explicació: “Poc abans havien comprat una elaboradora (Subirats Carns) i van fitxar el nostre cap de producció”, diu Ferré, que pensa que no se’n van sortir. El fet és que la marxa de Casa Vallès suposa la pèrdua del 20% de la facturació de Lasus Marsà: “El nostre equip comercial va haver de treballar de valent per recuperar el forat que ens van deixar”, es lamenta. Un dels nous clients és Bonpreu, però representa el 5%: “No hem fet un canvi de cromos”, afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia