Turisme
El Pont de la Puríssima
Dies de moure’s
La majoria d’estacions obriran les portes en un inici de temporada que es preveu molt bo
Hotels i cases rurals preveuen una gran ocupació, sobretot perquè molta gent que s’ha demanat festa dilluns 4 i dimarts 5 tindrà fins a nou dies de vacances
S’omplirà de compradors
La ciutat de Barcelona estarà plena a vessar aquests dies del pont de la Puríssima, sobretot els carrers comercials. Està previst, com passa cada any, que milers de persones de tots els punts de Catalunya (i d’alguns punts de l’Estat) vinguin a la ciutat, sobretot a passar-hi el dia, i es preveu que s’omplin tots els restaurants del centre i les botigues. El gros dels visitants a Barcelona seran veïns de les comarques del costat, atrets per la idea de fer les compres de Nadal i visites culturals. Els hotels, però, no ho notaran especialment, ja que a la capital catalana els principals clients són internacionals, fins a un 85%. “Aquesta és una festa molt local que a nosaltres no ens modifica pràcticament res”, explica Manuel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona. “Al contrari –manté Casals–: ara estem precisament en el moment de menys ocupació de l’any, que durarà fins a finals de gener.” Els hotelers de la capital esperen reactivar-se i encetar realment la temporada a partir del mes de febrer, quan comença el congrés ISE, que arrenca el 30 de gener, i el Mobile World Congress (MWC), que comença el 26 de febrer, les cites de l’audiovisual i la telefonia mòbil més importants del món, que portaran a la ciutat milers i milers de congressistes.
Però, a diferència de Barcelona, a la resta del país els mateixos catalans sí que ompliran els hotels i les cases de turisme rural del Pirineu, tant de Lleida com el gironí, així com la costa de Tarragona i les comarques centrals. A la demarcació de Lleida, la temporada d’esquí 2023/24 va començar el 25 de novembre, amb l’obertura parcial de Baqueira-Beret. Les deu estacions d’esquí restants del Pirineu de Lleida estan preparades per a aquest pont, el més llarg de l’any, que per a molts pot ser un aqüeducte que permetrà enllaçar nou dies festius –del dissabte 2 al diumenge 10– en què només hi ha tres feiners que molta gent ja s’ha demanat a la feina, i que representa una oportunitat magnífica per al sector turístic.
Les onze estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 500 quilòmetres esquiables, amb 248 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.603 passatgers/hora, 81 remuntadors, 172 quilòmetres de pistes innivades als complexos d’alpí, amb 1.505 canons de neu –que representen el 50% de la superfície de pistes–, 177 quilòmetres de circuits de raquetes, més d’un miler de monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències. La previsió és que tot estigui ple. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va presentar la campanya turística d’hivern 2023/24 el darrer dia de novembre i va destacar la importància del turisme d’esquí i de la neu, que, va dir, “s’ha convertit en un dels principals recursos i atractius turístics de les comarques del Pirineu i un dels principals motors d’activitat econòmica i d’ocupació a les comarques pirinenques”. Talarn va posar en relleu les inversions del sector de la neu que fan cada any les diverses estacions d’esquí, “amb una aposta clara per la modernització i la millora de les instal·lacions i serveis, amb una especial atenció a la sostenibilitat i també a la digitalització per mantenir el lideratge del Pirineu de Lleida en el segment de l’esquí en l’àmbit de tot l’Estat”.
Però a Lleida, al marge de l’esquí, hi ha molta oferta turística, ja sigui gastronòmica, d’enoturisme o cultural. Una de les rutes més demanades per fer en família és la ruta Joan Oró, l’origen de la vida, coincidint amb el centenari del naixement del gran científic català. Permet fer una ruta “científica” apta per a tota la família per les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, les Garrigues i l’Alt Urgell per descobrir llocs físics i museus on s’explica l’origen del planeta Terra i les aportacions que va fer Oró a la ciència. Hi ha desenes de rutes per les comarques de Lleida i poblacions amb encant que valen una visita, com Penelles. És una localitat de la Noguera –al costat mateix hi ha el castell del Remei, on es pot fer enoturisme– que va tenir la idea de fer pintar murals en part de les seves cases: una meravella que duu a la localitat desenes de persones cada cap de setmana.
A les comarques gironines, com bé va informar aquest diari, les reserves d’allotjaments fetes per a aquest pont se situen entre el 75% i el 80%. L’Associació d’Hotels i Establiments Turístics de la Cerdanya creu que l’ocupació turística serà positiva, amb neu o sense.
De fet, si hi haurà o no neu preocupa, i molt, les estacions d’esquí, per tal de poder obrir part o la totalitat de les pistes, una qüestió crucial per als aficionats a l’esquí que esperen aquest pont per començar la temporada.
Els habitatges d’ús turístic i les cases de turisme rural són els que tenen més reserves anticipades, un 90% i un 75%, respectivament. També creu que tots els allotjaments rurals s’ompliran el president de TuralCat, la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, Carles Barcons, que, no obstant això, no s’atreveix encara a donar xifres. “Molta gent tindrà l’oportunitat d’agafar-se força dies i preveiem una bona ocupació, tot i que també és veritat que, quan hi ha aqüeductes com aquest, molts catalans es busquen viatges a l’estranger”, puntualitza.
A la demarcació de Tarragona, els allotjaments turístics, principalment els localitzats en zones rurals i d’interior de la Conca de Barberà, la Terra Alta, el Baix Camp, l’Alt Camp i el Priorat, preveuen un pont amb una ocupació del 80% en el seu “particular estiu”, que ja venia sent positiu durant tota la tardor i que els ajuda a compensar les ocupacions més baixes dels mesos de juliol i agost, informa la Federació d’Associacions d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona. A les Terres de l’Ebre, l’ocupació esperada també assolirà xifres que oscil·len entre el 70% i el 80%, sobretot perquè les temperatures càlides tant al Delta com a la Costa Daurada atrauran un gran segment de gent, especialment de proximitat i molt familiar. La major part de les reserves es concentren les nits del 7 al 9 de desembre.
En el cas de Tarragona ciutat, es preveu una ocupació del 90% dijous i divendres i entre un 70% i un 80% dimecres i dissabte. Capitals de comarca menys turístiques com ara Valls i Reus, amb hotels destinats principalment a empreses, s’han vist perjudicades per una setmana amb dos dies feiners i, per aquest motiu, les xifres d’ocupació a les quals estan acostumades han disminuït durant el pont. D’altra banda, destaquem que un percentatge d’allotjaments de la demarcació de Tarragona tenen les portes tancades fins passat festes, sobretot aquells ubicats en zones de costa, fet que no ens permet donar xifres d’ocupació de territoris com ara Cambrils i la costa del Baix Penedès.