Economia

Economia

El sector de l’oli al Vallès Oriental, “en perill d’extinció”

Els disset productors d’oli del Vallès Oriental alerten que la sequera i les plagues, principalment de senglars, han deixat la producció d’enguany sota mínims, per sota del 10% del que es podria obtenir. Temen que aquesta davallada afecti la consolidació d’una clientela habitual de cara al futur. Per combatre-ho, dissabte de la setmana vinent exposaran els seus productes a la Fira de l’Oli del Vallès de Bigues i Riells del Fai que tindrà una quarantena de parades d’oli i d’altres productes de característics de la zona, com el pa.

Paral·lelament, treballen per obtenir la Denominació d’Origen Protegit Oli del Vallès, que aglutinaria les diverses varietats que s’elaboren a la comarca, entre les quals hi ha l’oli de Vera.

“El volum de producció d’aquest any és lamentable”, ha constatat el vicepresident de l’Associació de Productors de l’Oli del Vallès, Marc Gonzàlez, en declaracions a l’ACN.

La manca de pluges, però també per l’impacte dels senglars, malmet els cultius. “Necessitem mesures, i la Llei de caça no està actualitzada a Catalunya, prové d’una llei franquista”, hi ha afegit.

La crisi “repercutirà en l’any que ve, tenim un client molt fidelitzat que espera el nostre oli i el compra per tradició, i ens podem trobar amb què un any sense oli ens faci perdre clients o es trenqui aquesta continuïtat”, ha advertit.

En la mateixa línia s’ha pronunciat l’alcalde de Tagamanent i conseller comarcal de Productes de la Terra, Ignasi Martínez: “El sector està en perill d’extinció”. “S’està fent una recuperació interessant de l’activitat, però la situació climàtica els afecta de ple”, ha destacat.

Malgrat tot, i paradoxalment, l’oli vallesà s’ha vist lleugerament beneficiat per l’increment de preus que afecten els olis que es poden adquirir en botigues i grans superfícies. “L’encariment de l’oli de supermercat ha fet que la gent no trobi tan disparat el preu que pot trobar en un oli de qualitat comprat al productor, això ens ha afavorit, perquè ideològicament a nivell de consumidor no espanti tant”, destaca González.

El col·lectiu treballa per obtenir una Denominació d’Origen Pròpia, l’Oli del Vallès, que obriria la porta als elaboradors del Vallès Occidental, on hi ha oliveres en municipis com Castellar o Sentmenat. Es tracta d’una cursa de fons que passa per Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.