hong Kong
Un tribunal hongkonés ordena una incerta liquidació contra la promotora xinesa Evergrande
La incògnita ara és saber si la Xina acceptarà la resolució judicial, ja que el sistema judicial hongkonguès està separat del xinès en el marc de l’estatut de semiautonomia de l’antiga colònia britànica
La Justícia hongkonguesa ha ordenat aquest dilluns la liquidació de l’endeutat gegant immobiliari xinès Evergrande en favor dels seus creditors estrangers, un dictamen que obre un llarg i incert procés davant el dubte de si serà reconegut a la Xina continental, on estan la majoria dels seus actius.
“La vista ha durat un any i mig i la companyia encara no ha aconseguit presentar una proposta concreta de reestructuració. Crec que és hora que el tribunal digui que ja basta”, ha indicat aquest dilluns la jutgessa del cas, Linda Chan, que havia atorgat fins a set ajornaments a Evergrande perquè negociés un acord amb els seus creditors.
La premsa internacional havia apuntat que l’última ronda de negociacions d’Evergrande amb els seus principals creditors havia finalitzat en ruptura i que, en conseqüència, aquests havien decidit donar suport a la petició de liquidació presentada a mitjan 2022 per un inversor local per l’impagament d’uns 110 milions de dòlars en concepte de recompra d’accions.
L’any passat, Evergrande va assegurar, citant una anàlisi de Deloitte, que la taxa de recuperació per als inversors en cas d’una liquidació rondaria un 3,4%.
Minuts després de la notícia, les accions de Evergrande —que encara pot recórrer contra la decisió— queien gairebé un 21%, arrossegant a les de les seves filials de vehicles elèctrics (-18,2%) i de gestió immobiliària (-2,5%); les tres companyies van suspendre la seva cotització cap a les 10.30 hora local (02.30 GMT).
“Un procés complex i prolongat”
En una altra vista celebrada hores després, el tribunal ha nomenat la consultora estatunidenca Alvarez & Marsal com a administradora judicial d’Evergrande, complint així amb la preferència d’un grup de creditors.
Si bé el conseller delegat d’Evergrande, Shawn Siu, ha assegurat que la companyia “cooperarà” amb els administradors judicials i “es comunicarà de manera activa” amb ells, també ha indicat que “prendrà totes les mesures legals i promourà l’operativa normal dels negocis del grup”.
En una entrevista amb el diari econòmic 21st Century Business Herald, Siu va matisar que l’orde afecte a la Xina Evergrande, la branca cotitzada a Hong Kong del grup, per la qual cosa “la direcció i les operacions” del conglomerat “es mantenen intactes”, ja que el sistema judicial hongkonguès està separat del xinès en el marc de l’estatut de semiautonomia de l’antiga colònia britànica.
Reconeixerà la Xina l’ordre?
La incògnita ara és saber si la Xina acceptarà la resolució judicial. El diari hongkonguès The Standard subscriu aquesta teoria en afirmar que, “si bé l’ordre podria tenir un efecte operatiu limitat, els seus efectes psicològics podrien accelerar la crisi del mercat immobiliari”, i recorda que almenys altres tres promotores xineses ja han passat per processos similars a Hong Kong des de 2021.
En les últimes setmanes, diversos experts havien plantejat ja el dubte de si una ordre de liquidació trobaria reconeixement a la Xina continental, ja que aquest tipus de procediments està explícitament exclòs del reconeixement mutu de sentències judicials entre la Xina i Hong Kong, i Guangzhou –seu de Evergrande– no és una de les tres ciutats incloses en un programa pilot que sí que reconeix els processos de liquidació iniciats a Hong Kong.
“Els administradors judicials tindran un poder d’execució molt limitat sobre els actius ’onshore’ (situats a la Xina continental) si no aconsegueixen aquest reconeixement”, ha apuntat Llanci Jiang, soci de Ashurst LLP, citat pel diari local South Xina Morning Post.
Evergrande, amb un passiu d’uns 330.000 milions de dòlars, va entrar en impagament fa més de dos anys després de sofrir una crisi de liquiditat per les restriccions imposades per Pequín al finançament de promotores amb un alt nivell de palanquejament, motiu pel qual va ser intervinguda per les autoritats xineses.