Economia

Sabadell ven el terreny perquè s’instal·li l’empresa de fabricació de nanosatèl·lits

Comuns i la Crida voten en contra de l’acord amb el Consorci de la Zona Franca (CZFB) perquè creuen que es perd sòl i podrien haver optat per una cessió o un lloguer

Fa gairebé un any que el govern de Sabadell, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i Celestia Aerospace presentaven a l’aeroport de Sabadell l’acord perquè al polígon de Sant Pau de Riu-sec, proper a l’aeroport sabadellenc, s’hi instal·li la seu d’aquesta companyia catalana per dissenyar i construir nanosatèl·lits per enviar a l’espai. I ahir a la tarda el ple municipal va donar llum verd a la venda dels 10.000 m² dels terrenys al CZFB per un import al voltant del 2,6 milions perquè al seu torn els llogui a Celestia per desenvolupar-hi l’activitat, no sense crítica d’uns part de l’oposició.

La Crida i Sabadell en Comú Podem van coincidir en l’argumentació per oposar-se a l’operació, ja que consideren que es produeix una pèrdua de sòl municipal i, en cas de no sortir bé o complir-se els vuit anys de termini de l’acord, significarà que el consistori en perdrà el control i el CZF hi podrà implantar “oficines, serveis, comerç o hotels”, va assegurar el portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena. Les dues formacions van expressar que no estan en desacord en què s’hi instal·li una empresa puntera i d’alt valor tecnològic que generarà feina, però consideren que hi ha altres fórmules que podrien salvaguardar la titularitat municipals del terreny, com ara una cessió de sòl o un lloguer, va assegurar la regidora de La Crida, Aurora Murillo.

ERC s’hi va acabar abstenint, tot i compartir les mateixes inquietuds que comuns i La Crida i considerar que no es garantia que s’incomplissin els terminis. Malgrat admetre que l’operació no estava “ben lligada”, el regidor republicà Santi Valls va considerar postiu que “vinguin empreses d’aquest tipus” i no es continuï apostant per grans superfícies comercials com les que hi ha actualment –Ikea, Leroy Merlin o Obramat, entre altres.

El segon tinent d’alcaldessa, Eloi Cortés, va refusar la possibilitat d’incloure esmenes de veu després dels diversos informes i dictàmens tècnics que han avalat l’acord i va recordar que l’operació també provoca càrregues vinculades a uns terminis determinats. Cortés va recordar que es ven a un consorci públic i nou a un privat, una operació que va qualificar de molt positiva per la ciutat perquè no hi perd res i “ingressa 2,6 milions” que s’han de destinar forçosament a la construcció d’habitatge o la compar de sòl per un terreny que “acumulava herbes seques” i “estava dormint al son dels justos”.

El CZFB s’encarregarà de la construcció de la nau on s’ubicarà Celestia Aerospace a Sant Pau de Riu-sec i la companyia invertirà 100 milions en dos anys gràcies a l’acord tancat amb el Grup Invema LTD, amb seu al Regne Unit, per produir nanosatèl·lits. L’empresa donarà feina a 40 treballadors científics i enginyers, tècnics i pilots, i ampliarà la seva activitat, amb un pla d’expansió a cinc anys que inclourà la contractació de fins a 350 persones. L’empresa s’establirà també a l’aeroport Lleida-Alguaire i envolarà els nanosatèl·lits des d’un avió reactor que havia sigut de combat in oferirà un servei integral de solucions espacials, amb aplicacions d’observació de la Terra i Telecomunicacions,, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia