Economia

economia

Mobilitzacions en defensa de la terra i d’un model de pagesia “alternatiu”

Assemblea Pagesa i la Xarxa per a una Transició Energètica Justa s’uneixen per lligar la reivindicació del territori i dels productes de proximitat

Concentracions a Lleida, l’Anoia, la Baixa Segarra i l’Empordà, en contra també dels macroprojectes eòlics i solars

Productors i ciutadans crítics amb el model alimentari actual tallen al llarg del dia la circulació del carrer Prat de la Riba de Lleida per defensar una pagesia de petita escala, local, autònoma i agroecològica, segons informa l’ACN. La mobilització, convocada per Assemblea Pagesa i Ciutadana de Ponent, Assemblea Pagesa i la Xarxa per una Transició Energètica Justa, s’ha iniciat a les nou del matí i la previsió és que s’aixequi a les nou de la nit. L’acció, que té la voluntat de ser un punt de confluència amb la ciutadania per plantejar un model de pagesia alternatiu, ha pres forma de ’gastrotall’ on els manifestants han reivindicat els productes de proximitat amb l’organització tastos d’aliments locals.

La convocatòria neix d’una trobada d’Assemblea Pagesa a Pujalt (Anoia) on l’entitat va constatar la necessitat de dur a terme accions conjuntes amb la ciutadania crítica i les entitats que defensen el territori. En aquest sentit, Carla Roca, membre d’Assemblea Pagesa, ha explicat que la voluntat és “defugir” la dinàmica de seure amb polítics i fer demandes que acabin “en paper mullat”, i considera que és “més interessant” establir un debat amb la ciutadania. “Entenem la pagesia no només com les persones que produeixen aliments, sinó també les que cuiden els pobles, els mantenen vius i cuiden els recursos”, ha recordat.

La intenció és estendre els espais de debat arreu del territori. De fet, rere el lema de “Volem una Terra Viva!”, de manera paral·lela també s’han dut a terme accions a l’Anoia, el Moianès, l’Alt Empordà i la Baixa Segarra per reclamar també que s’aturin els macroprojectes eòlics i solars en aquests territoris, que consideren “especulatius”.

La mobilització a Lleida s’ha organitzat just davant de la botiga Ametller Origen, un lloc “especialment simbòlic” segons Roca, qui ha explicat que “és una cadena alimentària que fa molt mal a la pagesia perquè dona la imatge que es proveeix de productes de proximitat quan no és així”. En la mateixa línia, ha lamentat que Ametller Origen “buidi” conceptes com ecologia i proximitat que “han costat tant de consolidar”.

La concentració ha comptat amb productors de la plana i el Pirineu els quals han muntat parades per reivindicar productes de proximitat. Al llarg del matí també s’han dut a terme altres activitats com tallers de pancartes i xerrades, mentre a la tarda està previst un concert en directe i una assemblea oberta a peu de carrer on es debatrà el manifest que han presentat les entitats convocants del tall.

El document reclama un model basat en el principi de subsidiarietat, amb un estatut propi i que prioritzi l’agroecologia, la ramaderia extensiva i els conreus tradicionals mediterranis per tal de garantir la qualitat i la quantitat dels aliments. Així mateix, aspira a un sistema sense ajuts i reglaments i amb una política alimentària pròpia consensuada amb diferents assemblees pageses i ciutadanes d’arreu del territori. El manifest també exigeix aturar els macroprojectes en sòl agrari i corregir situacions “injustes” que pateixen els treballadors agraris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.