Economia

Projecte pioner per millorar les propietats de la carn de la vaca Bruna dels Pirineus

Un pro­jecte pio­ner s’ha pro­po­sat millo­rar les pro­pi­e­tats de la carn de la vaca de raça Bruna dels Piri­neus a través d’estu­dis genètics i ampliar el conei­xe­ment que el con­su­mi­dor té del pro­ducte. Per pri­mer cop compta amb la impli­cació de tota la cadena ali­mentària, des dels rama­ders repre­sen­tats per la Fede­ració de la raça Bruna dels Piri­neus, sala de des­fer –l’empresa Piri­nat del Ripollès– i fins als dis­tribuïdors Bon Preu i Esclat.

Amb la idea de dina­mit­zar les zones rurals del país, el pro­jecte també compta amb la col·labo­ració del Depar­ta­ment d’Acció Climàtica, l’IRTA i la UAB. “És un pro­jecte de país”, remar­quen els impul­sors a l’ACN, en el que es busca pro­duir una carn “més ten­dra” i que el con­su­mi­dor apreciï les seves qua­li­tats.

“La Bruna dels Piri­neus és la nos­tra raça i la que millor s’adapta al nos­tre ter­ri­tori perquè cria molt bé els vedells, és molt dòcil i això es trans­met a la carn”, explica el gerent de la Fede­ració de la Raça Bruna dels Piri­neus (FEBRUPI), Martí Orri­ols, que afe­geix que el color marró és el seu tret més carac­terístic. L’Asso­ci­ació, que compta amb 310 socis rama­ders i 17.000 caps de bes­tiar, porta des dels anys 80 tre­ba­llant en la millora genètica, cen­trada en la millora del seu maneig. Amb aquest nou pro­jecte es vol seguir fent estu­dis genètics, però amb la fina­li­tat de millo­rar la qua­li­tat de la carn, perquè sigui més ten­dra i valo­rada.

En relació a les anàlisis genètiques, el pro­jecte inclou la redacció d’un estudi com­pa­ra­tiu alhora que es farà una extracció de sang de tots els ani­mals comer­ci­a­lit­zats amb la idea de bus­car aquells que tenen el gen que fa que la carn sigui més ten­dra. Amb aquests resul­tats a la mà, se selec­ci­o­na­ran els futurs semen­tals que millor trans­me­tin les carac­terísti­ques bus­ca­des per tal que la carn sigui la més gus­tosa i de qua­li­tat com a tret dife­ren­ci­a­dor. Les analítiques es faran des de la UAB i l’estudi es redac­tarà des de l’IRTA amb la col·labo­ració del Depar­ta­ment d’Acció Climàtica que n’assu­mirà el cost.

“És un pas més en un llarg tra­jecte”, remarca Orri­ols, que recorda que amb els anys han acon­se­guit man­te­nir les explo­ta­ci­ons que s’hi dedi­quen, a diferència del que ha pas­sat amb altres vari­e­tats que han hagut de ple­gar. “Això ens enco­ratja molt; que ens man­te­nim és molt impor­tant perquè vol dir que les coses s’estan fent bé”. A Cata­lu­nya es pro­du­ei­xen altres races no autòcto­nes, com les fran­ce­ses. En el cas de la raça Bruna, se sacri­fi­quen entre 10 i 15 vedells per set­mana.

Una carn que encara no es coneix prou

Des de l’empresa Piri­nat, que s’ocu­parà de la sala de des­fer, rei­vin­di­quen la qua­li­tat d’aquesta carn. “Estem con­vençuts que tenim una raça autòctona bona i que cal donar-ho a conèixer”, explica el seu direc­tor gene­ral, Enric Cam­prubí. En aquest sen­tit, creu que aquest és un “pro­jecte de país”: “No volem bru­nes que pas­tu­rin pel camp, sinó que el con­su­mi­dor, la gent de l’àrea metro­po­li­tana la vul­gui perquè és ten­dra i molt bona”. A més a més, la com­pra del bes­tiar es farà a un “preu just i acor­dat prèvia­ment amb els rama­ders”.

Orri­ols coin­ci­deix que “no és una carn prou cone­guda encara”, mal­grat que la pro­ducció està molt repar­tida pel ter­ri­tori, no només el Piri­neu sinó també Ber­guedà, Ripollès, Osona i punts d’inte­rior com el Bages. Feia falta, diu, “aglu­ti­nar” tota aquesta pro­ducció amb un pro­jecte com aquest, que també posarà l’accent en la dis­tri­bució per arri­bar al con­su­mi­dor.

Venda en una tren­tena de boti­gues

Des del febrer s’ha posat en marxa una prova pilot que inclou la venda d’aquesta carn a una tren­tena de boti­gues del Grup Bon Preu. El seu direc­tor d’ope­ra­ci­ons, Joan Sabartés, explica que es fa per tau­ler i que encara no es dis­tri­bu­eix amb pro­ducte enva­sat. “S’està venent bé”, deta­lla. La idea és que, a mesura que tin­guin més carn dis­po­ni­ble, ampli­a­ran els punts de venda i, en un futur, es pot incloure pro­ducte enva­sat en boti­gues del grup.

A Cata­lu­nya hi ha altres races bovi­nes autòcto­nes, com ara la vaca de l’Albera i la Palla­resa. En el cas de la raça bruna, a més, és ecològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia