Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món
Un informe de la Cambra de Comerç també estableix que és la 8a més atractiva per treballar a l’estranger
La capital catalana repeteix per tercer any com la ciutat europea amb la millor estratègia de captació de projectes d’inversió estrangera
L’informe 2023 de l’Observatori de Barcelona, una iniciativa promoguda per l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona que aquest any arriba a la seva 21a edició, consolida la capital catalana com a ciutat capdavantera en sectors com la tecnologia, la ciència i la recerca i ratifica el seu atractiu per al talent internacional. En un context econòmic complex, en plena recuperació postpandèmica i marcat per la inflació i l’enduriment de la política monetària, Barcelona manté bons indicadors macroeconòmics i demostra ser una ciutat resilient. Així s’observa en els 35 indicadors que recull l’informe i que fan referència als següents àmbits: activitat econòmica, qualitat de vida i cohesió social, mercat laboral i formació, societat del coneixement, turisme i preus i costos. I que aquest any inclou, a més, dos indicadors nous: resiliència i innovació.
Barcelona escala una posició en el rànquing mundial de ciutats preferides per treballar a l’estranger, segons l’informe Decoding Global Talent 2024 de The Boston Consulting Group (BCG), que situa la capital catalana en el vuitè lloc de la taula per davant de ciutats com Tòquio, Los Angeles i París. Barcelona avança, així, entre les deu ciutats preferides per al talent global. Aquest estudi sobre la força de treball i les seves preferències en un context de globalització es basa en una àmplia enquesta en línia (la Global Talent Survey), que responen més de 150.000 persones de 188 països.
Barcelona també és la 10a ciutat del món més atractiva per als experts digitals que volen treballar a l’estranger, segons l’informe Decoding the Digital Talent Challenge de BCG.
La capital catalana es posiciona com la 8a ciutat del món i la tercera d’Europa pel que fa a l’atractiu per a visitants, persones emprenedors i residents, segons l’informe World’s Best Cities Report 2024, elaborat per Resonance Consultancy Ltd. Els últims sis anys Barcelona ha entrat dins d’aquest Top 10 mundial de ciutats més atractives, en el que destaca en aspectes com l’amabilitat o l’habitabilitat.
La ciutat es troba també –per vuitè any consecutiu– entre les 25 primeres ciutats en competitivitat global, segons l’informe Global Power City Index, que compara 48 grans ciutats i posiciona la capital catalana en el 22è lloc de la taula mundial i l’11è en el rànquing europeu per davant de ciutats com Brussel·les, Ginebra o Milà.
Barcelona és la 13a ciutat digital del món i la 6a d’Europa, segons la primera edició del rànquing Digital Cities Index, elaborat per Economist Impact, del grup The Economist. Així mateix, Barcelona se situa en el segon lloc del rànquing mundial d’intel·ligència urbana, només per darrere de Seül, segons l’Smart Cities Index Report 2022.
Captació d’inversió estrangera
Si es posa el focus en l’atractiu inversor, Barcelona repeteix per tercer any com la ciutat europea amb la millor estratègia de captació de projectes d’inversió estrangera, segons l’informe FDi Cities and Regions of the Future 2024 (grup Financial Times), per davant de Londres o Berlín. Barcelona ocupa la 7a posició entre les regions del món en captació de projectes d’inversió estrangera segons l’informe Dubai FDI Annual Results & Rankings 2022, elaborat amb dades de la base fDi Markets de Financial Times Ltd.