Economia

De dissenyar una tauleta per a l’àvia a convertir-se en empresa

Bleta és una ‘start-up’ creada per tres joves enginyers electrònics que apropa la digitalització a la gent gran

La companyia acaba de tancar una segona ronda de finançament per poder desplegar el seu pla de creixement global

En termes de finançament, han combinat les vendes inicials amb premis i ajuts

Bleta és una empresa de nova creació amb seu a Cornellà que està contribuint a millorar l’accessibilitat digital a la gent gran. Fundada per tres joves enginyers electrònics, Isabel Garcia, Adrià Roca i Gerard Pinar, Bleta ha desenvolupat una tauleta i un software altament intuïtiu adaptat a persones d’edat avançada que tenien dificultats per utilitzar els sistemes existents.

La història d’aquesta empresa tecnològica amb voluntat d’impacte social va començar durant la pandèmia, quan la fundadora va identificar un problema en la usabilitat dels dispositius electrònics de les persones grans. L’àvia d’Isabel Garcia vivia sola a casa i, amb la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia, va quedar aïllada, així que la seva neta li va preparar una tauleta per poder mantenir el contacte amb la família a través de videotrucades i li va instal·lar jocs. “Aquest aparell m’ha salvat la vida”, explicava a Isabel Garcia la seva àvia, un cop superats els mesos més restrictius de la pandèmia. I aquesta experiència personal va configurar el germen de Bleta.

Abans de Bleta, l’equip estava implicat en un projecte anomenat Eways, que es dedicava a prolongar la vida útil dels dispositius electrònics i posar-los a disposició de col·lectius vulnerables. Durant el confinament, com que disposaven de nombroses tauletes i ordinadors, van engegar la campanya sense ànim de lucre Acércales, en què es van enrolar grans empreses com ara Nestlé i Apple, amb les quals van arribar a distribuir més de 600 dispositius entre residències, hospitals i escoles.

El cas és que en moltes de les residències de gent gran on van lliurar les tauletes els van compartir la dificultat dels usuaris per entendre els dispositius i fer-los servir de manera autònoma, així que els tres emprenedors es van embarcar a desenvolupar una interfície simplificada per a tauletes i mòbils, facilitant-ne l’ús amb icones i lletres grans. “Amb el nostre sistema, van perdre la por a fer-los servir i van veure el valor que els aportava per poder-se comunicar amb familiars o per al seu entreteniment”, explica Garcia.

Com a regal

Aquell Nadal del 2020, nombrosos familiars de persones grans que havien rebut els dispositius adaptats els van demanar per comprar-los. Els fundadors de Bleta van decidir a partir d’aquella demanda informal fer el pas i convertir aquesta necessitat en un projecte empresarial.

Així que a mitjan 2021 van constituir Bleta. Inicialment, la seva oferta se centrava en tauletes configurades específicament per a usuaris grans, però aviat van començar a rebre sol·licituds per a un programari que es pogués instal·lar en qualsevol dispositiu Android.

Així, Bleta va desenvolupar un programari adaptable que els va fer multiplicar exponencialment el nombre d’usuaris. Inicialment només el comercialitzaven per a empreses, com asseguradores, residències d’avis o altres entitats. Ara, però, ja han obert la comercialització per al consumidor, que ja el pot trobar en proves al Google Play (la plataforma de distribució digital d’aplicacions mòbils per als dispositius amb sistema operatiu Android).

Isabel Garcia explica que, des del primer any de constitució, Bleta ha aconseguit generar ingressos i amb aquest recurrent han pogut anar invertint a desenvolupar el producte i la tecnologia.

De fet, en només mig any de vida ja van aconseguir facturar 20.000 euros, una xifra que es va multiplicar per quatre l’any següent, fins a arribar a 80.000 euros. El 2023, el volum de negoci va assolir els 150.000 euros i aquest any preveuen arribar al mig milió d’euros.

En termes de finançament, han combinat les vendes inicials amb diferents premis i subvencions. Per exemple, han rebut un préstec Enisa, de l’empresa pública del Ministeri d’Indústria dedicada al finançament de projectes innovadors, i un Neotec (un ajut públic del CDTI, de 150.000 euros) per desenvolupar tecnologia avançada. A més a més, acaben de tancar una nova ronda de finançament de 300.000 euros que els ajudarà en el seu pla de creixement internacional.

La CEO de Bleta explica que la start-up continua evolucionant, amb l’objectiu de fer la tecnologia accessible per a tothom. De fet, Bleta organitza i imparteix tallers d’introducció a les noves tecnologies per a col·lectius que han quedat al marge de la digitalització.

Aquest estiu, el software de Bleta estarà disponible globalment a Google Play, amb una versió gratuïta que els permetrà obrir-se internacionalment. I paral·lelament seguiran també comercialitzant els dispositius.

Actualment, Bleta disposa d’un equip de vuit persones, entre els quals hi ha els tres fundadors de la companyia.

El valor del fracàs

Isabel Garcia destaca la importància del fracàs en el procés d’emprendre. Explica que els primers anys es van sentir desbordats, perquè no tenien coneixements en el món de la gestió de l’empresa, però que a còpia d’errades van aconseguir trobar moltes oportunitats d’aprenentatge. “Ens vam adonar que el fracàs és el camí més ràpid per aprendre en aquest viatge que és l’emprenedoria”, diu Garcia, que assegura que incorporar aquesta mentalitat els ha permès adaptar-se més ràpidament.

La idea
Isabel Garcia, Adrià Roca i Gerard Pinar, que es van conèixer mentre estudiaven enginyeria electrònica, van engegar conjuntament un projecte quan eren estudiants universitaris que els va despertar el cuquet emprenedor. Un cop acabada l’enginyeria, i després d’haver passat per diverses empreses i haver aprovat altres màsters, es van posar a crear l’empresa. La seva aspiració era compaginar la seva passió per la tecnologia amb un projecte que tingués un impacte social i resolgués alguna necessitat no coberta. Amb Bleta ho han aconseguit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.