Informació especial
Un bon ‘financial life planning’ pensant en la jubilació
L’elevació de l’esperança de vida, la baixa taxa de natalitat i l’accés a la jubilació de la generació del baby-boom... la planificació de la vida financera és més necessària que mai per poder mantenir el nivell de vida durant la jubilació
D’objectius personals i somnis per complir, tots en tenim. Comprar-nos una casa, finançar l’educació dels nostres fills, viatjar... Però hi ha un objectiu comú que segurament compartim tots: poder mantenir el nivell de vida el dia que ens jubilem, donat que la pensió de la Seguretat Social és inferior als ingressos que tenim durant la nostra etapa laboral.
Per això creiem que, en aquest escenari, és molt important saber planificar-se, entendre que hem d’estalviar i com hem de treballar aquest esforç per poder complir aquests objectius. I, per poder fer aquesta anàlisi, necessitem saber quins ingressos tindrem de la Seguretat Social i quina part haurem de cobrir amb els nostres estalvis.
Durant els últims anys, les notícies sobre la sostenibilitat del sistema públic de pensions han augmentat i ja tots assumim que les nostres pensions el dia de demà es veuran reduïdes. La primera part de la reforma de les pensions va entrar en vigor l’1 de gener del 2022 amb la Llei 21/2021 i el mes de març del 2023 es va publicar el Reial decret llei 2/2023, el qual acaba de donar forma a l’anunciada reforma de les pensions.
Però, quins canvis inclou aquesta reforma? D’una banda, l’eliminació de l’índex de revaloració de les pensions, les pensions passen a revalorar-se amb la inflació. Així com la fi del factor de sostenibilitat substituint-lo pel nou mecanisme d’equitat intergeneracional. Aquest mecanisme reactivarà el fons de reserva de la Seguretat Social mitjançant una aportació addicional de l’empresa i el treballador.
Però això no és tot, també s’han de tenir en compte altres aspectes com ara l’exempció de cotitzar per contingències comunes en complir l’edat legal de jubilació (amb 65 anys o més) i la reducció en la cotització per a treballadors amb 62 anys en IT (incapacitat temporal). També s’endureixen les condicions de la jubilació anticipada per voluntat del treballador per així aconseguir que l’edat mitjana a la qual s’accedeixi a la jubilació s’acosti al màxim a l’edat ordinària de jubilació de cadascú. També es modifiquen les causes i els coeficients reductors de la jubilació anticipada involuntària. Així com que també es revisen els coeficients de jubilació anticipada per raó de l’activitat. Un dels altres aspectes que també cal tenir en compte és que s’incentiva la jubilació demorada, és a dir, accedir a la jubilació més enllà de l’edat legal ordinària de jubilació i que s’exigeix accedir a la jubilació activa en el transcurs de com a mínim un any des del compliment de l’edat ordinària. També augmenta el finançament addicional a la Seguretat Social. I, per acabar, cal tenir en compte el nou sistema de cotització per ingressos reals i millora de la protecció social al règim especial dels treballadors autònoms (RETA).
A més, a partir de l’1 de gener del 2026, es començarà a implantar progressivament l’augment del període de càlcul de la pensió i l’elecció del període de càlcul. Les llacunes dels autònoms i les llacunes de les dones treballadores per compte d’altri es veuran modificades...
Així, tenint en compte totes aquestes reformes, l’elevació de l’esperança de vida, la baixa taxa de natalitat i l’accés a la jubilació de la generació del baby-boom, pensem que la planificació de la vida financera (financial life planning) és més necessària que mai per poder fer els passos adequats que ens permetin mantenir el nivell de vida durant la jubilació i complir els nostres objectius. Perquè, al final, es tracta d’això. De poder viure la jubilació que sempre hem volgut tenir.