Economia

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Els analistes preveuen un segon semestre de l’any en què la tendència alcista es mantindrà

Els bons resultats de les empreses i el control a què s’ha sotmès la inflació, factors decisius

Els bancs es continuen beneficiant de l’actual entorn del preu del diner per cotitzar alt

L’estiu és temps propici per embastar una estratègia d’inversió a borsa, tot comptant amb les pistes que l’activitat als mercats ha anat deixant durant el primer semestre. Els bons resultats empresarials d’enguany han empès a l’alça les previsions de l’economia global, i una inflació relativament manejable ha fet que el mercat ja hagi descomptat noves baixades de tipus en el darrer quart de l’any, al setembre el BCE i al novembre la Reserva Federal.

En el primer semestre l’Ibex 35 ha aconseguit un saldo positiu del 8,3%, un 7% a les borses europees i un 14% als EUA. Si bé la primera meitat de l’any ha destacat per un comportament inqüestionablement positiu, cal matisar que hi ha hagut una clara asimetria entre les borses, tant pel que fa a la geografia com per sectors. Així, bona part de la revaloració de què han gaudit els mercats globals durant els primers sis mesos ha descansat sobre les borses asiàtiques, l’Índia i els EUA, mentre que els mercats europeus i llatinoamericans no han mostrat tanta empenta. Per àmbits d’activitat, si bé la baixada de tipus ha afavorit bancs i asseguradores, i s’han vist bons resultats en tecnologia, retail i mitjans de comunicació, la indústria pesant, les químiques i el sector de l’automoció han patit una mica. Per Albert Grau, de l’empresa d’assessorament financer Sforza, “la tendència continuarà sent alcista, recolzada en uns bons resultats empresarials, sobretot en el cas de les mid i small caps, empreses palanquejades que es beneficien del fet que amb la baixada de tipus el crèdit els surti més barat”. Segons diversos estudis de prospectiva, la positivitat del cicle econòmic es reflectirà en els beneficis empresarials, que creixeran amb força als EUA, i més modestament a Europa, un 3%.

Desacoblament

Els mercats, a més, “s’han desacoblat dels grans conflictes internacionals, com ara l’araboisraelià i la guerra a Ucraïna, i ja han assumit que, en aquesta guerra comercial dels EUA i la UE amb la Xina, ja no és sorprenent que el gegant asiàtic mantingui la seva hegemonia tant en la producció com en la distribució de productes”.

Si en algun sector ens hem de fixar per al disseny de l’estratègia d’aquí a final d’any, segons Grau és el dels bancs, els quals “si bé poden perdre marge amb la baixada de tipus, ho poden compensar amb més volum d’operacions”. La baixada de tipus també pot oxigenar el balanç de les empreses d’utilities i infraestructures, que veuran com minva el pes del deute. En la tria de valors, i dins d’una perspectiva de mercats globals, però mirant especialment la borsa dels EUA per la seva forta empenta, Grau tria Bankinter, Basf –“que no para de construir plantes arreu d’Europa”– i Mercedes Benz, per la seva bona rendibilitat per dividend, que voreja o depassa el 8%. Per a qui no tingui por de valors que poden registrar febres de volatilitat, Grau esmenta la tecnològica Nvidia. Amb tot, considera que cal estar en el capítol tecnològic, però en valors com Cisco, una gran companyia de la tecnologia de la comunicació que ara està transitant del hardware al software, o Verizon, companyia de telefonia que s’està erigint en un dels gegants globals de la banda ampla, amb presència a Europa amb moltes filials.

L’assessor de Sforza s’estima més, però, “un clàssic com 3M, una empresa que fa de tot, amb més de 55.000 productes, des de notes adhesives fins a equips de protecció individual, i presència en tots els mercats del món i un 6,5% de rendibilitat”. També és apostar a cop segur Coca-Cola, “la rendibilitat de la qual sempre puja, no té alts i baixos: si s’apuja dos cèntims el preu de l’ampolla o la llauna, ningú deixarà de comprar-ne, i l’impacte positiu en el compte de resultats és immediat”.

Des de GVC Gaesco també albiren una segona meitat del 2024 prou engrescadora, “pel retard en les baixades dels tipus d’interès per un factor positiu, com és el creixement econòmic i un entorn d’inflació relativament estable”, com assenyala Gema Martínez-Delgado, directora d’assessorament i gestió de carteres. El grup financer, en la seva estratègia d’inversió, s’adreça a sectors que es poden veure beneficiats per la baixada de tipus, com són immobiliàries, infraestructures o companyies que inverteixen en transició energètica. I sense oblidar asseguradores i farmacèutiques. Per a la banca espanyola, el 2024 ha de ser un any per batre rècords, tant en benefici com en rendibilitat, a parer de GVC Gaesco.

Pel que fa a noms propis, aquest grup financer destaca, a l’Estat espanyol, per eDreams, que ha excel·lit amb els seus resultats anuals, tot reflectint la fortalesa del seu model de negoci i palanquejament operatiu derivat del model de subscripció prime. També ha revisat a l’alça la recomanació del Santander, ja que, segons Víctor Peiro, director general d’anàlisi de GVC Gaesco, “totes les mètriques del Santander del primer trimestre estan alineades a complir els objectius del 2024, encara més ambiciosos que els de l’any passat”. També fa esment de Sacyr, que ha esdevingut en els darrers temps una gran operadora d’actius concessionals. En el segment energètic, apareixen Enagás, Iberdrola i Acciona Energía, “perquè ja hem vist la pitjor situació en preus i esperem que s’activin diversos aspectes de regulació per afavorir el creixement de la demanda elèctrica”. En l’àmbit europeu, GVC Gaesco inclou Bouygues, com a exemple de hòlding diversificat; la companyia de serveis d’enginyeria Saipem, i el grup de desenvolupament de solucions i proves especialitzades per a laboratoris Diasorin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.