ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder
El hòlding neerlandès pren el control del fabricant català de bombes dosificadores, que preveu accelerar el creixement
La planta que la companyia té a Santa Perpètua està en procés de reformulació per duplicar la capacitat productiva
El fabricant de bombes dosificadores de Santa Perpètua de Mogoda ITC preveu accelerar el creixement amb l’entrada del grup Verder en la propietat. L’operació –que va tenir lloc l’any passat i ha suposat la presa del control per part del conglomerat industrial neerlandès– va ser possible per la sortida d’alguns dels socis fundadors, que entenien que les possibilitats de la companyia catalana de competir a escala global i no perdre oportunitats implicaven millorar el múscul financer per invertir i dedicar més recursos a recerca. Verder, que ha passat a tenir dues terceres parts de l’empresa, també els proporciona la potència de la seva xarxa de distribució.
ITC, que és líder mundial en fertirrigació per al sector agrícola, s’està preparant per fer un salt i augmentar la quota en aquesta veta de mercat de gran futur, i alhora vol explorar les oportunitats de creixement en els sectors industrial i de tractament d’aigües, on ja té un peu, tot i que no són els punts forts de la companyia: “Ja fa temps que estem posant l’accent en el creixement preparant les instal·lacions; en aquest sentit, la integració en Verder és una empenta en aquesta direcció”, puntualitza Xavier Corbella, director general de l’empresa.
Treball sota comanda
La planta que el fabricant ocupa des del 2018 té uns 1.600 m² de superfície, dels quals un miler estan dedicats a magatzem i producció. El creixement anual de dos dígits que l’empresa manté des de fa anys ha motivat que, en moments concrets d’acumulació d’estoc, aquest espai hagi quedat petit. Els operaris d’ITC es dediquen bàsicament a acoblar peces que els fan sobretot tallers locals. Les moltes combinacions de muntatge que admeten els aparells fan que es treballi gairebé sota comanda, per la qual cosa l’agilitat és un factor crític. Ara s’està treballant per optimitzar i automatitzar alguns processos d’acord amb metodologies de gestió com ara el lean management, de manera que, sense créixer en superfície, doblaran la capacitat productiva. Des que el 1994 es van traslladar a Santa Perpètua procedents de Barcelona, ITC s’ha mudat en tres ocasions per guanyar espai.
De fet, la companyia espera per aquest any un creixement del 50% en la facturació: dels 6,2 milions assolits el 2023, passarà als prop de 10 que preveu per aquest exercici. Però Corbella ho diu amb la boca petita, perquè, en part, els atribueix a uns projectes internacionals per al cultiu de cereals a la zona de la Mediterrània oriental en què la companyia participa. Són projectes excepcionals que cíclicament fan que es disparin les vendes per sobre del creixement orgànic, que situa al voltant del 10%.
ITC, sigla d’Innovació Tecnològica Catalana, desenvolupa, fabrica i comercialitza bombes dosificadores i controladors que es complementen amb sistemes de connectivitat basats en IoT (internet de les coses). De manera molt il·lustrativa, Corbella explica que les bombes dosificadores són per als sistemes de reg el que la xeringa és per als hospitals, és a dir, el dispositiu que injecta al sistema un líquid (un químic) de manera precisa i contínua. En el cas del camp, aquest líquid seria un fertilitzant o un compost per regular el PH de l’aigua. El controlador determina què s’ha de fer en cada moment, i la capa de connectivitat proporciona informació a temps real, permet tenir un registre d’un període i facilita el control a distància amb el mòbil, per exemple: “En el nostre ADN hi ha fer les coses fàcils”, subratlla. Actualment el 70% de les vendes venen del món agrícola i el 30%, del tractament d’aigües i processos industrials. Amb relació als clients, ITC no acostuma a treballar directament amb l’usuari final, sinó amb enginyeries o empreses de distribució. En el sector del camp, el client final solen ser grans productors agrícoles, que vigilen molt la productivitat.
Des que el 1994 van aterrar als Estats Units amb una filial (ara inactiva), el creixement global ha estat una constant. Avui exporten el 75% del total i són presents en 67 països de tots els continents, entre els quals destaquen Austràlia, alguns països de l’Àsia i els Estats Units. A Espanya, els clients són més petits i més nombrosos, explica Corbella.
Alimentar el planeta
ITC preveu que la demanda mundial dels seus sistemes creixerà, perquè hi ha la necessitat objectiva de millorar el sistema de producció d’aliments per a una població mundial cada cop més gran, de manera que esdevingui tan eficient com sigui possible amb recursos escassos. Per això, les plantes hauran de rebre l’aigua i els nutrients que necessitin sense malbaratar i sense contaminar les aigües subterrànies. En aquest sentit, els dispositius que fabrica l’empresa catalana es dediquen bàsicament a fer més productiu i eficient el camp.
Una cultura basada en els valors de la comunitat
A l’entrada de les oficines d’ITC hi ha dues peces d’art africà: un relleu decoratiu penjat a la paret i una peça de mobiliari, totes dues tallades en fusta, que clarament desentonen amb l’ambient modern i amb els colors corporatius: negre i groc. Xavier Corbella explica que són testimonis del passat de la companyia que es remunten als anys setanta, quan un grup de catalans van desenvolupar una tasca humanitària al Camerun. Hi van anar per fer barques de fibra de vidre i van acabar portant el sistema de reg per goteig per a l’agricultura. Per desenvolupar aquella tecnologia van muntar una cooperativa –explica Corbella– que finalment es va escindir en diversos negocis, un dels quals era el de dosificació de fertilitzants per a l’agricultura, que és l’embrió d’ITC. “Aquests objectes són aquí per recordar-nos d’on venim i quin és el nostre ADN”, afirma. En un altre indret de l’empresa hi ha un hort vertical que han muntat, sembrat, cuidat i ara recol·lectat diversos grups de treballadors. “Fem projectes de comunitat, valorem molt el que ens aporta”, diu.